Přívozy na Vltavě poplují častěji, je o ně velký zájem

Přívoz P5 posiluje
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Každý pátek od 13:00 do 19:00 a o víkendech a svátcích posiluje přívoz linky P5, která pluje mezi Výtoní, Císařskou loukou a smíchovskou náplavkou. Interval se ze dvou spojů změní na deset spojů za hodinu.

Pražané mají cestování přívozem v oblibě čím dál více. Maminky s dětmi jich využívají například ke krátkým výletům, jiní cestující si zkracují cestu na druhý břeh řeky. Často se tak stává, že lodě jsou plné. A když nejsou plné, musí si cestující dlouho počkat, než loď připluje. 

To se teď změní, alespoň na některých trasách. Přívoz linky P5, která pluje mezi Výtoní, Císařskou loukou a smíchovskou náplavkou už od 2. září zkušebně posílí. Konkrétně v pátek od 13:00 do 19:00 a o víkendech a svátcích od 10:00 do 19:00 bude nasazeno druhé plavidlo, což umožní zkrátit interval na 15 minut v celé trase. Při zvýšeném počtu cestujících pak bude dokonce operativně posílen počet spojů nad rámec jízdního řádu, a to v nejzatíženějším úseku (obvykle mezi náplavkami). Tehdy bude místo stávajících dvou spojů za hodinu možné uskutečnit i deset spojů.

Ostatní linky P5, P6, P7 budou v provozu opět do 20:00. 

V letošním roce byl na přívozech P5, P6, P7 od poloviny května do konce srpna prodloužen provoz až do 21 hodiny. "Nabídka spojení musí kopírovat poptávku, která je závislá i na denním světle. S blížícím se podzimem se opět dříve stmívá, proto bude v září provoz přívozů P5, P6 a P7 končit posledními plavbami ve 20:00," vysvětluje tiskový mluvčí Ropidu Filip Drápal souvislosti změny. V říjnu pak budou tyto přívozy končit už v 19:00.

Sezonní přívozy PID (P3, P5, P6, P7) letos vyplují naposledy 30. října. Celoročně jsou v provozu pouze přívozy P1 a P2.