Netvořičtí hasiči letos vyjeli dvacetkrát

 

Dobrovolní hasiči z Netvořic vyjeli od ledna k požáru celkem dvacetkrát, největším požárem bylo hašení domu u Štěchovic. Do konce prosince budou mít hasiči dostavěnou novou zbrojnici.

Požáry se nevyhýbají žádnému místu, ani okolí Netvořic. Právě tady drží hlídku dobrovolní hasiči, kteří mají výjezdovou jednotku. "Musíme vyjet do 10 minut od ohlášení poplachu. Jezdíme až do vzdálenosti 15 kilometrů, dle potřeby,“ vysvětluje Martin Šebek, jednatel SDH Netvořice.

Od začátku roku 2016 vyjížděli hasiči celkem dvacetkrát, většinou to byly požáry na loukách, v lesích, které byly často zaviněny nedbalostí. Třeba i nevhodně odhozenou cigaretou. Vůbec největším zásahem byl požár domu u Štěchovic a požár domu v Chrášťanech, kde shořela střecha. "Takové požáry mohou vzniknout například od kamen, elektrospotřebičů nebo z důvodu neopatrného chování obyvatel domu,“dodává Šebek. Pětkrát jednotka vyjížděla kvůli stromům, které se vyvrátily vlivem povětrnostních podmínek.

 

Netvořická výjezdová jednotka JPO III je poměrně dobře vybavená. Mají cisternu Škoda 706 RTHP, auta Ford Tranzit, Škodovku Felicii, osm dýchacích přístrojů. Dále motorovou pilu, přenosné požární stříkačky, kalová čerpadla a další. "Jednotka má 16 členů, z toho jsou čtyři řidiči a pět velitelů,“ vysvětluje jednatel. Naprostou novinkou je nová hasičská zbrojnice, kterou už hasiči potřebovali. Na zbrojnici se podařilo získat z dotací 5,6 milionu korun, což je 5/6 z celkové částky. 3,6 milionu je dotace od ministerstva vnitra a 2 miliony od kraje. Zbrojnice by měla být hotová do konce roku.

 

K hasičům se hlásí i děti

Hašení požárů však není samozřejmě jedinou aktivitou dobrovolných hasičů. SDH Netvořice pořádá celou řadu preventivních programů, dokonce chodí i do školy v rámci programu Hasík CZ. "Chodíme do školy dvakrát ročně, naučíme děti základní věci a za dva týdny se zase vracíme, zjistíme, co si děti zapamatovaly a formou her se je snažíme naučit další důležité věci. Chodíme pravidelně do druhé a třetí třídy. Ti menší si toho častěji pamatují víc než ti starší – člověk by spíš očekával, že to bude naopak,“ směje se Šebek.

 

Děti rády chodí k hasičům, neb ve městysi mají na výběr mezi fotbalisty a hasiči. Teď je jich u hasičů asi 30 až 40, děti u hasičů rády soutěží, zapojují se do dětské hry Plamen, stanují u požární nádrže, jezdí na soustředění do Krkonoš. Hasiči pořádají celou řadu městských akcí pro děti i pro dospělé, jako jsou plesy, maškarní, masopustní průvod, chytání ryb. Největší úspěch ale zatím měla Neckyáda, do které se zapojují celé rodiny jak z Netvořic, tak okolí.

 

Nejen děti se ale zapojují do soutěží. Samotní hasiči za SDH Netvořice vyhráli celou řadu pohárů a zajímavých cen. V květnu například vyhráli muži i ženy okrskovou soutěž v Krňanech a postoupili na okresní soutěž do Vlašimi. Muži se zúčastňují i Benešovské hasičské ligy v požárním útoku. Závodí ale spíše pro potěšení, než aby trhali rekordy, říká k tomu Šebek. V dohledné době se hasiči zúčastní Memoriálu Fr. Procházky a V. Chalupeckého, který proběhne 10. září v Divišově.