Podvodnice připravila seniorku o sto tisíc, policie po ní pátrá

Seniorka přišla o životní úspory
 

Šestaomdesátiletá seniorka byla okradena, když svěřila neznámé ženě přibližně 100 tisíc korun. Myslela si, že tím pomůže svému synovci. Zlodějka z místa zmizela. 

Senioři jsou nejzranitelnějšími oběťmi podvodníků a takzvaných šmejdů. Často v překvapení nebo ve snaze pomoci své rodině neodhadnou správně situaci a důvěřují neznámým lidem. Z těžkého šoku se nyní vzpamatovává šestaosmdesátiletá seniorka z Brandýsa nad Labem, která přišla o životní úspory. Uvěřila podvodnici a teď se musí smířit nejen se ztrátou peněz, ale také se ztrátou důvěry. 

Podvodnice zazvonila u seniorčiných dveří krátce po sedmé hodině ranní. Ta dosud neznámé ženě otevřela a pozvala ji dál. Seniorka uvěřila, že ji posílá její synovec, který si chce koupit stavební parcelu a potřebuje na ni půjčit peníze. Bohužel si to neověřila. V dobré víře, že pomůže svému příbuznému, jí vydala přibližně 100 tisíc korun. Zlodějka i s ukradenými penězi odešla z bytu. Teprve po jejím odchodu zavolala stařenka svým příbuzným, aby si ověřila, zdali její synovec opravdu kupuje pozemek. Policisté teď po podvodnici inteznivně pátrají. 

Policie dlouhodobě upozorňuje, aby lidé v žádném případě do bytu nikdy nepouštěli žádné cizí osoby a v žádném případě jim nikdy nedávali peníze. "Podvodníci se chovají suverénně a podávají příběh tak přesvědčivě, že jim senioři často uvěří," konstatuje policistka Eva Kropáčová. 

Podvodníci často využívají ty samé historky: 

Mám pro vás přeplatek za elektřinu, máte na rozměnění?

Poslal mě váš syn, že mi máte dát zálohu na koupi vozidla, do večera peníze vrátí!

Budeme malovat chodby, vybíráme od každého pětistovku zálohu.

Jsem těhotná a potřebuji nutně na toaletu. Nemáte trochu vody, udělalo se mi špatně.

Prodáváme luxusní hrnce v hodnotě 50 tisíc korun, ale vám je prodáme jen za 15 tisíc.

Jsem váš nový soused a zrovna mi přivezli balík, půjčíte mi prosím tisícovku? 

Podvodníci často sledují, kam senior jde pro peníze, a potom odlákají jeho pozornost, aby mohli peníze ukrást. V jejich kapsách končí často také další cennosti jako šperky či drobná elektronika.

Jestli chcete zjistit něco o praktikách podvodníků, využijte pozvánky a navštivte seminář „Jak se bránit šmejdům“