Podvedl bývalou manželku s milencem, nadělali jí dluhy za čtvrt milionu

Radost může vystřídat trápení
 

Dva muži v registrovaném partnerství nadělali dluhy ve výši čtvrt milionu korun. Na půjčení peněz jim stačila kopie občanského průkazu a rodného listu bývalé manželky jednoho z nich. Ta teď má peníze zaplatit.

Když manžel uteče za jinou ženou a následuje rozvod, je to vždy traumatická životní zkušenost. Ještě horší snad je, když manžel opustí manželku kvůli jinému muži. Do  podobně těžké životní situace se dostala žena z Kladna, když její manžel uzavřel po rozvodu s ní registrované partnerství. To nejhorší ji však ještě čekalo. 

Kladenští kriminalisté vyšetřují registrované partnery ve věku padesát a čtyřiačtyřicet let. Spolupachatelé se dopustili podvodu při zneužití dokladů bývalé manželky mladšího z nich, který získal kopii jejího občanského průkazu a rodného listu. Žena mu doklady poskytla během rozvodového řízení, kdy jí muž tvrdil, že je potřebuje pro zařizování porozvodové úpravy jeho vztahu s nezletilým synem. "Muži jménem bývalé manželky založili elektronicky účet a e-mail. Následovalo půjčování si peněz a objednávání zboží prostřednictvím elektronické komunikace," komentuje tisková mluvčí policie Michaela Nováková.

V období od ledna 2015 do dubna téhož roku si naobjednávali z různých e-shopů a internetových stránek poskytujících úvěry, smlouvy nákupu a půjčky spoustu zboží a finančních produktů. Závazky neplatili. Celková škoda byla vyčíslena na více než čtvrt milionu korun. Oběma mužům hrozí až tři roky za mřížemi. 

Bývalá manželka, devětadvacetiletá žena z Kladna, se o všem dozvěděla až ve chvíli, kdy byla vyzvána exekutory ke splácení dluhů. Michaela Nováková připomíná: "Nesvěřujte své doklady ani jejich kopie nikomu dalšímu. Tyto dokumenty jsou snadno zneužitelné. Následné dokazování podvodu a zneužití identity je zase velmi složité."