Sníst jeden řízek, obléknout jedno tričko

 

Haldy laciného oblečení, stále se měnící kolekce, touha koupit si vše nové. Kolik halířů dostane za ušití jednoho trika dívka z Bangladéše nebo Barmy, když je to tak levné? A když nekoupíme, to jako nevydělá nic? 

Jak zastavit beznadějnou spirálu zběsilé výroby, hamižné spotřeby, konzumního hédonismu?

Použij mne znovu

Sustainable znamená udržitelný, šetrný, etický... Heslo, které se šíří světem. V Česku zatím nesměle, na design marketech a v menších obchůdcích a dílnách. Slovo, které vyjadřuje pokorný a nekonzumní životní styl.
První zářijový víkend se konal v Kafkově domě u Staroměstského náměstí v Praze Sustainable Fashion Day. Představili  se na něm převážně mladí čeští designéři a obchodníci, vystavující zboží z netradičních materiálů, zbytků látek, které textilní výrobci nespotřebovali, secondhandových obchodů, z plastů. Z ekologicky vypěstované bavlny, vlny, z recyklovaných materiálů. Oděvů, tašek, bot, šperků a drobných výrobků se nevystavovala kvanta, k vidění byly malé kolekce. Jejich výrobci chtěli zaujmout netradičním zpracováním, nápadem, originalitou.

Starý sako po dědovi...

...vypadá jako skvělý kousek, když je pěkná vlněná látka vtipně střižená a přešitá. Denim čili džínovina je stále oblíbený materiál, i z použitého se dají udělat krásné a neobvyklé kusy oblečení. To umí třeba Ľubica Skalská. Veronika Hubková zase předvádí kolekci oděvů z pletáže:
"Využívám zbytky látek z podniku PLEAS, z nich šiju trika, svetry, šaty, mohu je vyrobit i na zakázku. Někdy pletáž kombinuji s látkami z oblečení, které najdu v secondhandu."
Kdo chtěl, mohl si za "sustainable" cenu koupit třeba hodinky Prim.
"Hodinky umíme opravit, seřídit, vybrat si je můžete i v našem e-shopu," říkají majitelé dílny ProstěPrim, kteří krásné staré Primky vracejí do našich životů.

S úctou

K vidění a ke koupi byly batohy z recyklovaného materiálu, tašky z pratelného papíru (uashmama.sk), své služby nabízely mladé dámy provozující sdílenou šicí dílnu se skvělými látkami (www.kdotokdyslysel.cz). Obdivovali jsme nápady, látky, šperky, doplňky. Výrobky tvořené s láskou a úctou k materiálu, k lidské práci, jedinečné. Mluvili jsme se sympatickými majitelkami butiku s fér módou Suvi. Koupili si konopné tenisky, zkoušeli šaty, šperky.
Mohli jsme si vybrat (a vybrali) věci, které budeme chtít nosit dlouho, které jsou svým způsobem jedinečné, intimní, laskavé. Věci šetrné a pokorné. Stejné jako jejich tvůrci.