Uzavřete Blanku, hřímá Praha 6! A to jako vážně?

 

Radnice Prahy 6 sestavila desatero požadavků, které mají zlepšit dopravu v okolí Vítězného náměstí. Požadavky předložila pražskému magistrátu, jejich splnění je ale v říši snů.

Obyvatelé šesté městské části i její vedení mají problém s dopravou kolem Vítězného náměstí. Radnice tak přišla s nápadem na uzavření výjezdu z tunelu Blanka na Prašném mostě, což je jeden z deseti bodů, které Praha 6 po magistrátu žádá. "Situace je neúnosná. Před spuštěním Blanky jsme chtěli, aby magistrát přijal opatření, které vyřeší průjezd oblastí. Nestalo se ani po několikanásobném marném dovolávání," tvrdí starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. 

Což o to, má jistě pravdu. Tím spíš, když je navíc zavřená Korunovační ulice a doprava zde tak prakticky denně kolabuje. Ale žádat omezení fungování komplexu, který se stavěl dlouhé roky a stál kolem čtyřiceti miliard, je zkrátka nemyslitelné.

O tom, že by se měla Blanka, byť jen částečně a na omezenou dobu uzavírat, nechce magistrát ani slyšet. Náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek vzkázal jasně a rezolutně: "Ne!" Podle něj je dost krátkodobých opatření na to, aby se situace dala v době oprav některých klíčových komunikací snést.

Vítězné náměstí potřebuje obchvat jako sůl. Jenomže ten je zatím ve stadiu projektu a jestli se vůbec někdy začne stavět, bude to až za několik let. A raději si vůbec nepředstavujeme komentáře, nadávky a výtky, které poletí směrem k magistrátu, až se kvůli tomu celé náměstí uzavře. "Asi bychom to nějakou dobu překousli. Ale otázka je, jestli by na tom někdo dělal, nebo by jen předstíral práci," mají jasno občané inkriminované oblasti. 

Na stole pražských úředníků je teď v každém případě desatero s požadavky Prahy 6. To, že budou všechny reálně splněny, však nemohou očekávat snad ani na radnici. Na druhou stranu je to dobrý počin vzhledem k volbám, kdy se podobné elaboráty mohou vytáhnout. Mávat s nimi před očima voličů je vždycky fajn.

Protože když už tedy někomu posílat požadavky, tak je dobré mít jasno v tom, co se bude dít, když nebudou splněny. "V takovém případě by to znamenalo pokračování zdejší neblahé dopravní situace a jasné sdělení občanům, že vedení hlavního města se zdráhá zodpovědně postavit k akutním problémům čelem," odpověděl nám na dotaz, jaké kroky by Praha 6 podnikla v případě nesplnění níže uvedených bodů, mluvčí městské části Martin Churavý. Na magistrátu už se jistě klepou strachy...

Co Praha 6 požaduje?

1. Zřízení tzv. "světelné závory" na Roztocké – zadrží auta mimo obytnou zástavbu na tř. Jugoslávských partyzánů
2. Uzavřít výjezdy z tunelového komplexu Blanka na Prašném mostě – uleví Svatovítské ve směru na Vítězné náměstí
3. Urychleně řešit P+R parkoviště na Dlouhé míli, oživit projekt parkovacího domu ve Veleslavíně, projednat možnosti zřízení P+R Vypich, Praha 6 je ochotna přispět na P+R parkoviště v Roztokách a Suchdole
4. Urychleně zprovoznit garáže na Prašném mostě a ve Studentské ulici
5. Zprůjezdnit ulici U Vorlíků
6. Znovu prověřit obrácení jednosměrky v ulici Pelléova tak, aby auta mohla vyjíždět na křižovatku Špejchar
7. Okamžitý zákaz vjezdu kamionů na Patočkovu, Evropskou
8. Měřicí stanice na Patočkovu, Svatovítskou, Jugoslávských partyzánů a Veleslavín – bezpodmínečně zveřejňovat výsledky měření
9. Zpracovat mimoúrovňové řešení křižovatky Vypich
10. Výhledově, po dokončení stavby nové ÚČOV, zprůjezdnit trasu Papírenskou ulicí přes Císařský ostrov