Darování vajíček. Bezpečná metoda, nebo rizikový trend?

Je umělé oplodnění přirozené? Až v 65 procentech případů se každopádně povede
 

Mnoho žen se snaží v pokročilém věku otěhotnět, ale bohužel jim to nejde, protože jejich tělo neprodukuje tolik vajíček jako zamlada. Jednou z možností je využít umělé oplodnění. Budoucí mamince se tak z darovaného vajíčka může za devět měsíců narodit miminko.

Být matkou je zbožné přání mnoha žen, které z jakéhokoliv důvodu již nemohou otěhotnět. Zejména po 35 letech věku ženy se pravděpodobnost otěhotnění výrazně snižuje. Lékaři upozorňují, že po dovršení 35 let plodnost začne prudce klesat, po 40 letech se pravděpodobnost početí snižuje na 5 procent na jeden menstruační cyklus. Důvodem bývá stárnutí vajíček, protože ta se nachází v těle ženy od narození.

Kdy mluvíme o neplodnosti a jaké možnosti mají starší páry? Neplodnost je stav, kdy ani po pravidelném nechráněném styku nedojde k otěhotnění do jednoho roku. Počet neplodných párů v České republice se odhaduje na 20 procent.

Jakmile se oplodnění zejména starším párům nedaří, začínají prožívat nervozitu, strach, ale hlavně pocity selhání. Často se objevují depresivní stavy, kde si žena natolik přeje být matkou, že by udělala naprosto cokoliv. Naštěstí je tady možnost asistované reprodukce, která používá celou řadu nejrůznějších metod. Všechny mají za cíl narození zdravého miminka.

Pokud se otěhotnění ani tak nedaří, je zde možnost dárcovství vajíček, kdy se oplodněné darované vajíčko vloží ženě přímo do dělohy. Ta pak může miminko donosit a porodit. Jde však o jednu z nejnákladnějších metod a doporučuje se, pokud opravdu žádný jiný způsob nezafunguje.

Jak proces darování vajíček probíhá?

Fenotyp je soubor všech pozorovatelných vlastností a znaků živého organismu. Představuje výsledek spolupůsobení genotypu, epigenetiky a prostředí, čili to, jak organismus v daném znaku (znacích) nakonec skutečně vypadá.

"Na začátku proběhne úvodní pohovor se ženou příjemkyní,“ vysvětluje Michal Jelen, vedoucí provozu Centra asistované reprodukce IVF Cube. „Máme již databázi dárkyň, takže můžeme porovnat obě ženy, jak dárkyni, tak příjemkyni, podle fenotypu, krevní skupiny a dalších znaků. Zásadně se orientujeme podle fenotypu. Pak se menstruační cyklus dárkyně vajíček a příjemkyně synchronizuje. V době ovulace dojde k odběru vajíček u dárkyně, u příjemkyně zase dbáme na správnou výšku endometria pro embryo transfer. Ten nastane po pětidenní kultivaci v naší embryologické laboratoři,“ popisuje zevrubně celý proces Michal Jelen.

V den, kdy dárkyně přijde na odběr vajíček, se dostaví také partner příjemkyně, kterému se na místě odeberou spermie. Ještě ten den se vajíčko v laboratoři za pomocí spermií oplodní. Dále dochází ke kultivaci v laboratoři, kdy se za pět dnů z oplozeného vajíčka stane embryo ve stadiu blastocysty. "Hned pátý den se hotové embryo transferuje do dělohy příjemkyně, transferujeme jí jedno nebo dvě embrya. Pokud je příjemkyně starší 40 let, jde pouze o jedno embryo," dodává Jelen.

 

Příjemkyně nenese prakticky žádná rizika a úspěšnost uchycení embrya v prvním cyklu je 65 procent. "Pokud příjemkyně neotěhotní, může to být z různých důvodů, tělo ženy může odmítnout embryo jako cizí buňku. Zatím nedokážeme vyzkoumat, proč se u některých žen embryo neuchytí, nicméně můžete vyzkoušet další cyklus nebo jinou dárkyni,“ vysvětluje vedoucí provozu reprudukčního centra.

Jak probíhá samotný odběr vajíček?
Ještě než může žena dárkyně svá vajíčka na klinice darovat, je potřeba, aby podstoupila řadu vyšetření. „Darování nebylo nic složitého. Napřed se musíte objednat, potom podstoupíte vyšetření týkající se genetiky, aby měli lékaři jistotu, že jako dárkyně jste zdravá a nemáte žádné choroby. Ať rakovinu, či pohlavně přenosné choroby. K tomu podstoupíte klasickou gynekologickou prohlídku," vyjádřila se anonymní dárkyně vajíček, říkejme jí třeba Monika.

"Pak už se stanoví jenom termín a čeká se na menstruaci. S druhým dnem cyklu se začnou přidávat léky, které stimulují ženu k tomu, aby z ní mohl být vytažen určitý počet vajíček, který se tvoří v každé ženě trošku jinak," popisuje dárkyně. "Žádné z těch vyšetření není nepříjemné, na vyšetření genetiky vám odeberou jen krev. Co se týče gynekologické prohlídky, je to stejné jako běžná preventivní prohlídka,“ dodává Monika.

Aby byla šance na otěhotnění vyšší, dárkyni lékaři odeberou průměrně 10-12 vajíček, které jsou vhodné k oplození. "My bereme dárkyně zhruba do 31. roku věku, aby byla vajíčka kvalitní a mladá. Každá klinika to ale má jinak," říká Michal Jelen. "Ženy mohou darovat průměrně čtyřikrát, za jeden rok pak může jít na darování maximálně třikrát. Vím ale, že některé kliniky umožňují darování mnohočetné bez omezení času. Takový přístup je však nezodpovědný," dodává Jelen.

 

Ale není celý tento proces rizikový pro dárkyni?

"V průběhu stimulace hormonů se necítíte dobře, tělo zadržuje vodu, takže je to problematičtější, potomto odběru se samozřejmě všechno uvolní," popisuje dárkyně Monika. Samotný odběr vajíček probíhá v celkové anestezii. "Někdo může těžko snášet  anestezii. Měli jsme tady jednu, dvě dívky, které si zde poležely déle, jelikož celkovou anestezii prostě jejich tělo sneslo poněkud obtížněji. To jsou jediné problémy spojené s anestezií," dodává Jelen. Každá dárkyně dostane za jeden odběr vajíček zhruba 17 až 24 tisíc, což je kompenzace za určitá omezení v osobním životě.

 

Přehled klinik pro umělé oplodnění v Praze:

  • GENNET s.r.o. - Klinika u Sv. Klimenta
  • Centrum asistované reprodukce ISCARE
  • Centrum reprodukční medicíny a reprodukční genetiky
  • ÚPMD Centrum asistované reprodukce
  • Centrum asistované reprodukce VFN
  • Sanatorium Pronatal
  • Gest IVF
  • Pronatal Plus - Praha 
  • Prague Fertility Centre
  • IVF CUBE
  • EUROPE IVF International s.r.o.
  • Gennet - Klinika ARCHA