Auto objednal přes internet, přišel o 170 tisíc a chodí pěšky

Stále se najde dost těch, kteří naletí
 

Důvěřivost některých lidí zřejmě nezná mezí. Kolikrát už jste ze všech možných i nemožných stran slyšeli, že si máte dávat pozor při objednávání věcí přes internet? Muž z Berounska chtěl takto koupit auto. Nemá nic. Vlastně ano - vztek a prázdnou peněženku.

Tato písnička se bude nejspíš hrát ještě hodně dlouho. Spolehlivá obrana proti internetovým podvodníkům prakticky neexistuje. Jedinou možnou, přitom ale velmi účinnou, zůstává obezřetnost. Šestatřicetiletý muž se však nejspíš nechal zlákat vidinou, že bude mít vysněné auto, a šel do rizika.

Na zahraničním serveru zareagoval na inzerát, který nabízel vůz Škoda Felicia Cabrio za 6 200 eur. Na e-mail se mu ozval prodejce a oba se domluvili, že prodávající vozidlo pošle přes spediční firmu poté, co poškozený odešle na účet této společnosti půlku kupní ceny plus polovinu ceny za dopravu.

Poté, co muž poslal na uvedený účet částku 86 000 korun, obdržel výzvu k zaplacení doplatku. "U prodejce si ověřil, že opravdu musí zaplatit celou kupní cenu, pro případ, že by vozidlo při pětidenním testování zničil," potvrdila policejní mluvčí Marcela Pučelíková. Poslal tedy zbývajících 84 100 korun.

Vozidlo mělo být muži doručeno 5. září, dodnes ale nedorazilo. Muž se snažil s prodejcem komunikovat, ten už na e-maily nereagoval. Internetová stránka spediční firmy zmizela a po jejím opakovaném vyhledávání se objevuje pouze oznámení "chyba 403 nemáte povolení vstupovat na tuto stránku".

Celým případem se kriminalisté intenzivně zabývají. "Bylo zjištěno, že celková částka 170 100 korun, kterou poškozený odeslal za nákup zboží, putovala na zahraniční účet do Velké Británie. Opakovaně apelujeme na občany, aby při nákupu zboží prostřednictvím internetu byli vždy obezřetní a snažili se o prodejci zjistit co nejvíce informací a recenzí," dodala Pučelíková.

Platby putující na zahraniční účty bývají nevěrohodné. Stejně jako komunikace ze strany prodejce pomocí Google překladače nebo platby prostřednictvím anonymních účtů. Za ty nervy a pak i ztracené peníze to vážně nestojí.