Teploty atakují tropické třicítky. Koupání si ještě užijeme, Mariánské léto je tu

Už jste slyšeli o Mariánském létu?
 

V současné době se děje něco, co tady bylo naposledy v minulém století! 69 let uplynulo od posledního Mariánského léta. Víte, co to je?
 

Singularitami se myslí poměrně pravidelné odchylky od vývoje počasí. Z dlouhodobého měření vyplývá, že se v určitém období v určité oblasti s největší pravděpodobností objeví buď pokles teplot, nebo naopak oteplení, déšť apod.

Při pohledu z okna by člověk zapomněl, že už se blíží polovina září. Sluníčko svítí, teploty atakují tropickou třicítku, ani v noci se příliš neochladí - to je Mariánské léto. “Je to singularita jako babí léto. Lidé často hovoří o tom, že je babí léto, ale není, jde o Mariánské léto, které je spjato se svatou Marií. Tu najdeme v kalendáři přesně dneska," uvádí meteoroložka Dagmar Honsová.

Podle ní se tento jev objevuje každý rok s pravděpodobností 65 procent, jde o období kolem 12. září, kdy přijdou letní dny a letní hodnoty. Je to ale ještě léto, protože astronomicky máme léto. Trvá do 25. září, od 25. září hovoříme o svatováclavském létě nebo o babím létě. V případě Mariánského léta se jedná o 2. nejznámější singularity v září. Poslední tady bylo před 69 lety. Takže v roce 1947, kdy byl velmi suchý rok v celé Evropě, i v Rusku. Letos bychom poslední tropický den měli zažívat 15. září, loni to bylo až 17. září!” 

Jak to bude vypadat s počasím do konce týdne?

Od úterý nás čeká jasno nebo skoro jasno. Na horách může být přechodně pod mrakem. Ve dne naměřímě tropických 31 stupňů, v noci se zchladí na 16. Do pátku bude situace obdobná. Teploty do třiceti, jen ojediněle přeháňky nebo bouřky. V pátek se k večeru začne objevovat déšť. O víkendu se ochladí! Teploty spadnou ke dvacítce. Očekáváme ocelovou oblohu s přeháňkami, deštěm, ale i s bouřkami. Nejvyšší denní teploty dosáhnou k jedenadvaceti stupňům.