Zarazí Říčany rozrůstání města? Zavřou Úvaly koupaliště? Rozhodněte ještě DNES

Náměstí v Říčanech u Prahy s Mariánským morovým sloupem
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Historicky poprvé se v Říčanech a Úvalech uskuteční referendum neboli všelidové hlasování, nástroj přímé demokracie. Vedení obou měst se obrací na své obyvatele, ať sami rozhodnou v zásadních problémech, které ovlivňují jejich život. Využijí k tomu nadcházejících krajských voleb, tedy pátek a sobotu 7. a 8. října.

"Říčany praskají ve švech, zpomalme další růst", to je slogan, kterým láká vedení města k účasti na referendu. Lidé tak mají šanci svým hlasem rozhodnout zvláště o stavební regulaci ve městě. Za poslední desetiletí se město rozrostlo o více než čtvrtinu obyvatel, aktuálně tam žije přes patnáct tisíc lidí a tento počet stále stoupá. Říčany jsou díky své poloze na východním kraji Prahy pod velkým tlakem developerů a zájemců o bydlení obecně.

Po odhlasování zpomaleného růstu Říčan by radnice musela podniknout kroky, aby počet lidí ve městě do roku 2030 nepřesáhl dvacet tisíc. "Územní plán, který jsme převzali od předchůdců, umožňuje výstavbu pro dvacet pět tisíc obyvatel. Říčany by praskly ve švech, město nemá školy, školky, dostatek silnic, chybí Pražský okruh, městské finance by takový nápor nezvládly,“ vysvětluje starosta Říčan Vladimír Kořen.

Vyhlášení referenda schválili zastupitelé na červencovém jednání, bude stát zhruba tři sta tisíc korun a organizačně se spojí s konáním krajských voleb. Zastupitelstvo ještě tuto středu rozhodne o přesném znění otázky v referendu, protože bylo podáno dovolání k jejímu rozšíření. Zatím je odsouhlasená tato: Souhlasíte s tím, aby město Říčany v samostatné působnosti jednalo tak, aby v katastrálních územích města nedošlo do roku 2030 k výstavbě, která by měla za následek zvýšení počtu obyvatel města nad 20 000?

"Výsledek referenda je předem jasný, nikdo přece nechce, aby se město dramaticky rozrůstalo. Je to ztráta času, utrácení peněz, je to jednoduše celé hloupé," sdělil nám říčanský zastupitel Miloslav Šmolík.

Referendum má ujasnit i plánovanou investici do čistírny odpadních vod a rozhodne o její kapacitě. Radnice se rozhoduje mezi variantou pro dvacet jedna tisíc obyvatel a pro dvacet sedm tisíc. V současné době je čistírna odpodních vod vytížena na sto procent a víc než tisíc říčanských nemovitostí čeká, podle zastupitele Šmolíka, na připojení.

"Kapacita čistírny odpadních vod se bude muset navyšovat tak jako tak, na její výstavbu je možné využít i dotace, tak nerozumím tomu, proč je tady obava, aby na ni z radnice neutekly peníze určené na posilování a rozvoj tolik potřebné infrastruktury," doplňuje ještě Šmolík.

Aby bylo referendum v Říčanech platné, musí se do něj zapojit minimálně tři tisíce devět set voličů, přičemž kladně se k zabrzdění výstavby musí vyslovit alespoň dva tisíce osm set lidí.

Hlasy v Úvalech rozhodnou, jestli bude kde se koupat

Úvalské koupaliště by letos oslavilo 75. výročí svého vzniku, posmutnělý a zchátralý areál však není schopen provozu už celé dva roky. Město stojí před zásadním rozhodnutím, zda koupaliště zasypat a navrhnout jiné méně nákladné formy využití tohoto místa, nebo areál zrekonstruovat.

"Měl jsem dojem, že si občané myslí, že vedení města nechce rekonstrukci koupaliště, a proto děláme referendum, uvedl pro Úvalské listy místostarosta města Alexis Kimbembe. "Na vedení města se debatovalo o tom, jestli je prioritou pro toto volební období udělat koupaliště nebo jiné projekty, a to je hlavní smysl referenda. Pokud by referendum o zachování koupaliště rozhodlo, z rozpočtu města by se musely vyřadit prostředky, které by mohly být použity na opravu vozovek, ulic a podobně," konstatuje. 

Pokud se lidé v referendu vysloví pro rekonstrukci koupaliště, vedení města bude muset jejich vůli respektovat. Také proto doslova bije na poplach občanská aktivita Zachraňme koupaliště Úvaly. "Myslíme si, že by areál koupaliště se svým sportovně-společenským významem pro život Úvaláků měl být obnoven. Bohužel, i „zakonzervování“ koupaliště stojí městský rozpočet peníze. Jen pro letošní rok bylo zastupiteli schváleno dvě stě tisíc korun na odstranění stavební suti a úklid areálu," uvádí se v jejich prohlášení. 

 

K osudu koupaliště se vyjádřila na stránkách "Zachraňme koupaliště Úvaly" herečka a členka Dejvického divadla Martha Issová, která Úvaly navštěvuje už od dětství. Na otázku, zda by přála starému koupališti existenci do sta let, odpověděla: „To by se mi tedy líbilo velmi. Přála bych si, aby moje dcera, kterou voda a koupání dělá stejně šťastnou jako kdysi mě, mohla pokračovat v tradici a zažívat veselá léta na úvalském koupališti.“

"Myslíme si, že by areál koupaliště se svým sportovně-společenským významem pro život Úvaláků měl být obnoven. Bohužel, i „zakonzervování“ koupaliště stojí městský rozpočet peníze. Jen pro letošní rok bylo zastupiteli schváleno dvě stě tisíc korun na odstranění stavební suti a úklid areálu,“ stojí si za svým představitelé občanské iniciativy.
 

Aktivisté chtějí problém zchátralého koupaliště co nejvíce zviditelnit. Na sobotní odpoledne 24. září chystají pro všechny z Úval a okolí, kterým není osud koupaliště lhostejný, akci s názvem Babí léto na úvalském koupališti. Bude tam  bohatý program pro děti, občerstvení, výstava fotografií, kde se lidé snažili zachytit atmosféru místa, o kterém budou v referendu už za pár dní rozhodovat.

Vyhlášení referenda schválilo stejně jako v Říčanech místní zastupitelstvo. Referendum bude platné, pokud se jej zúčastní 35 procent oprávněných voličů a nadpoloviční většina z nich musí být pro jednu z variant.