Border kolie jsou vychytralé a mazlivé, říká chovatelka

Fenka Fuby
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Nikola Stejskalová z Prahy je majitelkou dvou Border kolií a věnuje se aktivně kynologii – výcviku psů. Se svými fenami Ruby a Fler navštěvuje celou řadu psích turnajů, ale i výstav. Potřebným lidem poskytuje canisterapii, což je léčebný kontakt člověka se psem.

Nikola Stejskalová začala s výcvikem papírových Border kolií až postupem času, všechno to začalo fenkou Ruby. „My jsme sice měli psy vždycky, ale spíše menší teriéry a nikdo s nimi nikdy necvičil,“ vypráví Nikola krušné začátky. Když si pořídila první papírovou kolii Ruby, tak od původní chovatelky dostali hodně informací i doporučení, kdy s cvičením začít, kde začít a s čím. „Takže jsme začali chodit se psem na cvičák do psí školky, kde se člověk dozví dost věcí. Chodili jsme cvičit opravdu 2-3x týdně už od 3 měsíců věku feny a hodně jsme cvičili i doma. Neslo to ovoce,“ vzpomíná Nikola.

 

Nikoly kolie jsou úplně jiné. Obě dělají dogdancing, výstavy a obedience. Ruby navíc flyball a canisterapii - v té jí ale Fler už dohání. Fler cvičí navíc dogracing, cousing a frisbee. Fenky získaly už celou řadu ocenění! 

I přestože to bylo těžké, s druhým psem to měla Nikola ještě komplikovanější. Fence Ruby se totiž narodilo několik štěňátek. I když to původně neplánovala, nechala si Nikola jedno štěně doma – fenku Fler. Ve výcviku ale začalo vše od nuly.

„Člověk ví, co pokazil napoprvé, a snaží se vyvarovat těch stejných chyb, ale dělá chyby nové a často složitější. Každé zvíře je úplně jiné, takže to, co mi fungovalo na první fenu, už mi na tu druhou vůbec nefunguje,“ říká chovatelka. 

 

Jak umí Nikola pejsky vycvičit? Navádění přes pamlsek funguje téměř stoprocentně, ale u některých složitějších cviků to nejde, říká Nikola. Tam pes musí víc přemýšlet, spojuje se více věcí dohromady. Vždy je proto dobré zajít na cvičák za odborníkem, který doporučí správné metody.

 

VIDEO: Mistrovství BCCCZ ve Flyballu 2016 - Hop Trop

 

Je vhodné pořizovat si Border kolii k výcviku? 

Samozřejmě, že ano, usmívá se Nikola. Nicméně každé plemeno je šlechtěné pro nějaký účel, přestože se dnes už rozdíly stírají. Border kolie je ovčácký pes, který měl člověka vnímat na dálku a pracovat samostatně. A kolie často pracovaly ve smečkách a člověka vnímaly zpovzdálí, nebo byly vyslány za samostatným úkolem. Nikola se zamyslí.

 

Ony kolie zkrátka přemýšlí hodně o tom, co dělají – tak jako člověk. Velmi často nabízí věci, které po nich nikdo nechce. Jsou to psi, u kterých musíme čekat, že jsou velice akční a že pokud je nezabavíme, tak si najdou zábavu sami. Kolie má ale jednu výhodu. Je hodně učenlivá a dá se použít v celé řadě psích sportů. Ale samozřejmě ne každý pes je vhodný pro cokoliv. „Moje feny jsou psychicky měkké, nemohly by dělat tvrdé obrany nebo někoho kousat do rukávu. Belgický ovčák by do zákusu šel mnohem raději,“ přiznává Nikola. 

 

VIDEO: Ruby - Dogdancing (rok 2013)

 

Došlo při výcviku k momentu, kdy starší fenka Ruby odmítla poslechnout? „Měli jsme velký problém, když jsme začínali s flyballem, kde jde o tenisáky. Moje fena měla v tu chvíli pocit, že jsou všechny tenisáky její. Takže když disciplínu dokončila a vybíhal další pes, měla tendence mu jeho tenisák brát a přivlastňovat si ho,“ směje se chovatelka. Ruby zpočátku svou majitelku vůbec nevnímala, jakmile měla tenisáky, tak byla v rauši a měla „vymíčkováno“. Nakonec se Nikole podařilo tenhle neduh vyřešit odlákáním Rubiiny pozornosti bezprostředně po úkolu.

 

Canisterapie, léčba pomocí zvířecích doteků

Nikola ale nechodí s pejsky jen na cvičák. Velkou službu poskytuje také starším a potřebným lidem, kteří jsou upoutáni k lůžku. Přítomnost pejska jim tak může pomoci k větší psychické pohodě. „Jednou měsíčně jezdíme do domova důchodců v Neratovicích, máme tam jednoho pána a čtyři milé babičky. Beru s sebou Ruby, ale i mladší Flerku, obě jsou hodně kontaktní a přátelské. Dáme jim deku na postel, ony si tam vyskočí a pak je mohou starší lidé hladit a vzpomínat, jaká kdy měli zvířátka. Hodně si tam povídáme a fenky se s nimi mazlí," popisuje Nikola. 

 

Kde v brzké době Flerinku a Ruby uvidíte? 

​17 - 18. 9. 2016 - Flyball Turnaj sladkých nadějí - Kounice
8. 10. 2016 - Mezinárodní výstava - České Budějice
8 - 9. 10. 2016 - Flyball X-Treme cup - České Budějice
15. 10. 2016 - Klubová výstava KCHMPP - Ml. Boleslav

29 – 30. 10. 2016 - Mezinárodní výstava - Praha