Opraví hráze i koryto potoka. Kralupy bojují proti velké vodě

Hostavický potok dostal nové koryto, ale na bruslaře se nemyslelo...
 

V Kralupech se snaží zabránit velkým povodním, obavy vedou k protipovodňovým opatřením na Zákolanském potoce. Upraví i tři rybníky. Městu se daří žádat o dotace a granty.

Poslední povodně postihly Kralupy nad Vltavou před třemi lety. Tehdy se zvedla voda tak, že se lidé museli evakuovat ze sídlišť Hůrka a Cukrovar, Hlavní náměstí pak skončilo pod vodou. Povodně za sebou nechaly škody za desítky milionů korun. Problém nezpůsobila jen řeka Vltava, ale i Zákolanský potok, který městem protéká. A právě jeho koryto se dočká úprav.

Protože je kolem potoka málo plochy, která by byla schopná pojmout větší množství vody a udržet ji v půdě, je zde větší nápor na potok a rybníky. Při větších deštích pak dokonce hrozí protržení jejich hrází. "Je tady několik rybníků, jejichž hráze nejsou v ideálním stavu. Protržení hráze Okořského rybníku, který je z nich největší, už do Kralup jednu velkou povodeň přineslo. 
A hrozí to znovu," konstatoval místostarosta Marek Čechman. 

"V plánu je ještě větší rekonstrukce, tu má mít pod kontrolou správa rybníků. Na opravu se nám podařilo získat grant od Středočeského kraje ve výši 3 miliony. Na rybnících budou vybudovány přelivové hrany, díky kterým se bude moct v případě povodní voda přelít z plných rybníků do potoka. Toto opatření sníží riziko protržení hrází rybníků," vysvětluje technickou stránku věci Marek Čechman. V plánu je také vyplnění vymletých míst a redukování zeleně podél koryta.

Město již upravilo břehy Zákolského potoka, na práci získalo dotace od kraje, zhruba 200 tisíc. "Vybudovali jsme tam schody a dali i lavičku, aby byl prostor pro lidi příjemnější," popisuje Marek Čechman. Někteří místní obyvatelé zkrášlení veřejného prostoru překvapivě příliš nevítají a mají obavy z hluku. V současnosti se upravuje potok v okolí sídliště Hůrka. Dělníci tam z kamenů budují nové stěny i schody k vodě.