Hlásím, pane hejtmane, že se mi zdál sen! Necháme tě, nebo půjdeš z kola ven?

Už se nám to blíží
 

KOMENTÁŘ - Hlásím, pane hejtmane, že se mi zdál sen, začíná Fráňa Šrámek svou báseň Píšou mi psaní. Chce se mi k tomu dodat: Koho nechat, a koho vykopnout z kola ven? To kdybychom věděli! Hned by se nám pak v tom kraji dýchalo lépe, minimálně následující volební období. Takový sen by byl za všechny prachy.   

Za měsíc touto dobou už bude v křesle středočeského hejtmana sedět nový člověk. Nebo také ne a post obhájí Miloš Petera. V každém případě bude jasno, kdo bude faktickým lídrem kraje na další volební období. Otázkou ale je, koho vlastně chtít, a s kým se nikdy nesmířit. 

Jako člověk, který je téměř doma na Berounsku a tak nějak vnímá, co se v kraji děje, mám velké dilema. Na jednu stranu si mohu říct, že je vlastně úplně fuk, kdo se kormidla ujme, protože je to stejně prašť jako uhoď. Jestli jsem se dobře díval, Mirek Dušín mezi kandidáty není. A věřit někomu jinému? 

Nicméně nikdy není dobré jen tak koukat s rukama v klíně a čekat. To se za prvé nikdy dočkat nemusíme a za druhé může přijít pohroma větší, než jakou si umíme představit. A tak přemýšlím, kdo by mi tedy vyhovoval. Když to vezmu vylučovací metodou, tak zásadně odmítám KSČM. Z principu. Může to být povrchní, neprofesonální (teď jsem tu však za člověka, ne za novináře), možná hloupé, protože Zdeněk Štefek je v podstatě dobrý chlap. Funguje, je vidět. Ale být na mě, komunistická strana dávno neexistuje v jakékoli podobě. Čtyřicet let nesvobody stačilo, děkujeme. 

Nechci Piráty, protože jsou pro mě záhadou a doteď nevím, kdo za ně kandiduje. Jako lídr sice vystupuje František Kopřiva, který má můj obdiv, že ve dvaceti letech má "koule" na něco podobného. Na druhou stranu právě jeho věk není zrovna důvěryhodný. Tím spíš, že on hejtmanem být nechce. Kdo tedy? Nevím. 

Žádná velká důvěra mne neobejme ani při vyslovení jména současného primátora Miloše Petery. Nevidím žádnou velkou práci, která za ním stojí. ČSSD je ve Středočeském kraji u moci osm let. Na jednu stranu dobré, že by mohla dál pokračovat ve velkých projektech a lépe realizovat myšlenky. Ale jaké? O velkých věcech se vždy mluví jen před volbami. Druhou stranou mince je přitom oprávněná spekulace o tom, kolik kamarádů a přátel za těch osm let dokázali uspokojit a kolik jich ještě čeká na "malé domů".  

Pak tu máme ANO a Jaroslavu Jermanovou. Problémem je zde ministr a předseda hnutí Andrej Babiš. To asi stačí, dál netřeba rozvádět. KDU-ČSL mám sice rád, protože se mi líbí jejich boss Pavel Bělobrádek. Takový dobrácký taťka od rodiny. Ale strana mi nesedí, nesouhlasím s církevními restitucemi. Navíc Josef Vacek coby hejtmanský kandidát? Jeho práce ve funkci starosty Příbrami není zrovna křišťálově čistá. Proč asi se "jeho" městu říkalo středočeské Palermo?

Tak už jdeme do finále, máme tu poslední tři kandidáty. Petr Tiso (TOP 09), Martin Kupka (ODS) nebo Vít Rakušan (STAN)? Jako hejtmana si umím představit všechny tři a asi ani jeden by mi nijak zásadně nevadil. Pracují, komunikují, vysvětlují. Netvrdím sice, že úplně vždy je jejich odpověď parádní a všeříkající, ale co už, pořád to jsou "jen" politici. 

Z finálové trojky bych jako prvního vyřadil Petra Tisa. Ne kvůli němu, naopak, je to sympaťák. Ale "topka" není můj šálek kávy. Ne nadarmo se říká, že ryba smrdí od hlavy. Tou hlavou je...ale nechme toho. Martin Kupka je podle mě Pan Politik. Vypracoval se z neznámého chlápka až na dvojku ODS. Vlastní pílí a umem. Ten člověk má prostě grády, maká a kvalitní nápady umí realizovat. Kdyby se stal hejtmanem, vstanu a radostně mu zatleskám. Kraj by jistě vedl velmi dobře.

Pokud bych však měl zvolit jen jednoho, přiklonil bych se ke jménu Víta Rakušana. Ten člověk mi prostě sedí. Lidsky i profesně. Nemá kolem sebe tým, který na něj pracuje a on by si pak jen slavnostně slíznul smetanu. Jako starosta Kolína se zasadil za transparentnost úřadu starosty, potažmo i celé radnice. Navíc je učitel, takže by mohl zvládat nezbedná dítka v podobě zastupitelů, nejrůznějších podržtašek a dalších podobných existencí, které se kolem hejtmana vyskytují. I když je pravda, že někdy by se spíš hodil zahradník, aby je nabral na vidle a hodil přes plot...