Máte depku? Tady jsou nejlepší babské recepty proti depresím

Čokoláda je skvělá proti depresím. Ale nejen ona
 

Míváte často pokleslou náladu, nebo dokonce depresivní stavy? Právě na stavy úzkosti, depresí a vnitřního neklidu působí blahodárně celá řada bylinek. Připravte si osvěžující horké i studené nápoje proti depresím. Uvidíte, že vám zachutnají a ještě se budete cítit lépe.

Jestli často trpíte vnitřním neklidem, úzkostí nebo pravidelnými návaly stresu, není nic jednoduššího než využít plné síly bylinek. Ty vám mohou ulevit a budete se po nich cítit dobře a uvolněně. Proti špatné náladě a na posílení psychiky spolehlivě působí třezalka, vanilka, bezinky. Pomůže ale i oříšková čokoláda, víno, med a dokonce i jablečný ocet.

Ořechy a čokoláda

Když budete jíst pravidelně čokoládu nebo oříšky, bude vám psychicky lépe. Čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu v mozku. Oba tyto neurotransmitery se v nervovém systému podílejí na vzniku nálad, jejich nedostatečné množství v těle pak má za následek podrážděnost, vyčerpání nebo celkovou depresi. Čokoláda také uvolňuje hormon fenylethylamin, který se nazývá jako „droga zamilovaných“ a je zodpovědný za veškeré emoce. Pojídáním čokolády se tedy budete cítit jako čerstvě zamilovaní. 

Červené víno

Tři litry dobrého přírodního červeného vína krátce svaříme s 400 g medu. Přidáme 150 ml čerstvé šťávy z pelyňku. Smícháme a ještě teplý nápoj slijeme do čistých (nejlépe vyvařených) láhví a okamžitě je uzavřeme. Skladujeme v chladu a temnu. Každý den ráno před snídaní vypijeme nalačno plný kalíšek.

Vanilka

Nadrobno utlučeme 20 g vanilkového lusku a zalijeme ho 200 ml lihu. Pečlivě uzavřeme a necháme stát 2 týdny na tmavém místě, obden protřeseme. Slijeme přes dvojitou gázu a uchováváme uzavřené na dně chladničky. Užíváme dvakrát až třikrát denně 20-30 kapek. Můžeme je rozpustit v kalíšku vody nebo slabého čaje nebo je nakapat na cukr. Léčba by měla trvat tři až čtyři týdny.

Třezalka

Lžičku sušené kvetoucí nati třezalky zalijeme 250 ml vařicí vody a necháme 10 minut vyluhovat pod pokličkou. Nesladíme a pijeme jednou až třikrát denně asi 20 minut po jídle podle potřeby.

Bezinky

Jeden litr bezinek a 2 l vody vaříme 1 hodinu, přecedíme přes pláténko, přidáme 1 kg krystalového cukru, 1 vanilkový lusk a ještě chvíli povaříme. Do vychladlé tekutiny přidáme 0,3 l lihu, slijeme, dobře zazátkujeme. Pijeme jeden kalíšek před spaním.

Jablečný ocet

Zlepšuje náladu a dodává energii. Před jídlem totiž pomáhá ocet rozložit bílkoviny na aminokyseliny. Ty jsou potřebné pro tvorbu tryptofanu. Ten sehrává klíčovou úlohu při uvolňování hormonu štěstí serotoninu. Takže když vypijete malou sklenku vody s jablečným octem před každým jídlem, budete nejenom šťastnější, ale i naplnění energií. Obsahuje totiž enzymy, které pomáhají předcházet vyčerpání.