Cyklostezka podél Berounky je opět otevřená. Netopýři přijdou o bydlení

Pokácené stromy uvolní místo novým
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Po vážném zranění cyklistky, kdy na ni spadla větev, musela být cyklostezka podél Berounky uzavřená. Nyní se opět otevírá, ale nebezpečné topoly musí zmizet, nahradí je nové stromy.

Kácení stromů je pro město vždy citlivá záležitost, která sklízí odpor veřejnosti. Stromy často vypadají, že jsou v pořádku, jsou krásné a zelené. Tento dojem je ovšem často mylný.

Topoly kanadské, které rostly podél levého břehu řeky Berounky, ​tvořily alej po celá desetiletí. Deset stromů z aleje bylo pokáceno už vloni v létě, na základě dendrologického průzkumu. Ostatní stromy odborníci vyhodnotili jako méně rizikové a čekalo se s prořezávkou či kácením až na letošní podzim a zimu. Topoly podél řeky rostou od padesátých či šedesátých let​, kdy se sázely ve velkém, přestože to je dřevina kvůli své omezené životnosti a značné křehkosti nepříliš vhodná. Opatrný přístup v otázkách kácení ovlivnila i petice za zachování topolové aleje, která nasbírala několik stovek podpisů.  

Po necelých třech měsících byla ve středu 14. 9. konečně otevřena cyklostezka podél řeky Berounky mezi Černošicemi a Prahou-Radotínem. Uzavřena byla 18. června, kdy zde došlo k vážnému zranění cyklisty padající větví o průměru 20 cm. Černošice vlastní jen několik stromů v aleji, většina jich připadá pod státní podnik Povodí Vltavy. Na něj proto padá hlavní odpovědnost za potřebná rozhodnutí. Zároveň tento státní podnik také objednával potřebné dřevařské práce. Samozřejmě jsou zpracovány odborné posudky, které zhodnotí nejen stav stromů, ale odpoví i na otázku, co s netopýry, kteří mají ve stromech své úkryty.

Jak hodnotí současnou situaci starosta města? "Cyklostezka byla dnešním dnem 14. 9. 2016 uvedena opět do plného provozu, vyčištěna, zametena, její okolí posekáno, zábrany a zákazové značky odstraněny. Černošice jsou opět pro pěší i cykloturisty po levém břehu řeky Berounky snadno dostupné," vysvětluje Filip Kořínek

"Kácení už začalo a pokáceno bylo přibližně 80 stromů​. Dalších 20, ve kterých sídlí netopýři, bylo pouze prořezáno tak, aby se netopýři mohli vrátit​ a zároveň nikoho neohrozil pád větví. Netopýři se budou muset postupně přesunout jinam, protože v plánu je pokácet i tyto stromy," komentuje starosta města Filip Kořínek. "Nové stromy budou v místě původní aleje zasazeny během podzimních měsíců," upřesňuje, jak to bude s novou alejí, starosta.