Plavání školáků povinné a zdarma? Ministryně to zajistí

Kateřina Valachová, ministryně školství mládeže a tělovýchovy
Zobrazit fotogalerii (1)
 

„Od prvního září 2017 budeme plavání začleňovat do pravidelného obsahu tělesné výchovy na prvním stupni základních škol. Zábavnou formou chceme děti podporovat v tom, aby měly rády pohyb a sportovaly, co to dá,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová při zahájení 3. ročníku Sportovní ligy základních škol. „Plavecký výcvik bude součástí vyučování, takže je pochopitelně bezplatný,“ prohlásila ještě.

Na mnoha českých školách plavou děti ve druhých a třetích třídách už léta. Někde to funguje bez potíží, jedná se hlavně o školy ve větších městech a jejich okolí, kde jsou bazény pro děti přístupnější a kde mají zřizovatelé škol bohatší rozpočet. Obsazenost kurzů ovlivňuje i fakt, zda mají na platbu dopravy k bazénu rodiče peníze, či nikoliv. 

„Naše děti jezdí plavat do Plaveckého areálu v Příbrami, cesta tam trvá necelých dvacet minut, děti dopravujeme autobusem, který každoročně poptáváme u místních dopravců. Není s tím problém, rodiče platí jen autobus, a když je některé dítě nemocné nebo nemůže plavat, nic se mu neúčtuje. Platbu uplatňujeme vždy na konci měsíce, podle skutečné účasti, většinou jezdí kolem čtyřiceti žáků,“ sdělila nám Bohumila Pallagyová, ředitelka Základní školy v Dobříši.

Základní školy si doposud mohly vybrat, zda plavání pro druhé a třetí ročníky do svého rámcového vzdělávacího programu začlení. Některé školy jej zařazují i přesto, že pro ně zajištění plaveckého výcviku není jednoduché. Školy jsou totiž povinné uhradit veškeré náklady na pronájem bazénu a instruktora. Ředitelé každoročně hledají prostředky ve svých rozpočtech a žádají o pomoc své zřizovatele.

„Radnice nám pomáhá, každoročně spolu hledáme různé finanční možnosti, dotace, sponzory nebo nabízíme i pronájmy našich prostor. Není to jednoduché, ale kvůli dětem to za to stojí,“ říká Blanka Chramostová, ředitelka Základní školy Kunice na Praze-východ. „Plavání plošně v rámci tělesné výchovy bych ocenila, děti se potřebují hýbat, ale mělo by to být opravdu bezplatné. Někteří rodiče prostě na zaplacení dopravy nemají. U nás se jedná asi o tisíc korun za pololetí, když tu máte tři děti a zrovna nemáte nejvyšší plat a zaměstnání v Praze, pak to může být pro rodinu problém,“ dodává.     

Paradoxně to mají nejsložitější rodiče na malých vesnicích. Do bazénu, většinou ve větším městě, to mají jejich děti daleko a z rodičovských kapes tak putuje mnohem více peněz. Některé děti na výcvik kvůli tomu třeba vůbec nechodí. Jak by to však bylo, kdyby plavání bylo povinné? Pokud by ministryně školství Kateřina Valachová zajistila plně bezplatné plavecké kurzy, znamenalo by to, že musí najít finance na dopravu, pronájem bazénu a plavecké lektory. Nejedná se však o malé sumy, například Kunice stojí půlroční kurz pro sedmnáct dětí dvacet tisíc korun. Ministryně Valachová se zatím oficiálně k tomu, co konkrétně hodlá školám v souvislosti s plaváním dětí hradit, nevyjádřila. Jisté však je, že rodiče a školy by jakoukoliv finanční podporu uvítaly. Otázkou zůstává, jak ministerstvo například rozklíčuje, která škola má v rozpočtu, a která nemá, dostatek svých prostředků, nebo bude platit všem školám a rodičům veškeré výdaje? Podle informací z Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy je v tuto chvíli na podporu plavání vyčleněno 52 milionů korun. Navíc sportovní investiční program ministerstva podporuje zvýšení kapacit plaveckých bazénů, aby výuka plavání mohla být zajištěna na celém území ČR. Návrh na legislativní zakotvení povinného plavání do tělesné výuky se však teprve chystá.  

„Máme některé děti, jejichž rodiče si nemohou platbu, byť jen dopravy, dovolit. Dojíždíme až do Kralup nad Vltavou, což je přes čtyřicet kilometrů a vypravit speciální autobus není zrovna levné. Některé děti tedy kvůli financím prostě nejezdí. Kdyby to měly zdarma, bylo by to určitě jiné,“ uvádí Kristýna Hénigová ze Základní školy v Nelahozevsi na Mělnicku. „Dětem chceme plavání každoročně dopřát, zařizujeme to spolu s obcí. Loni jsme dostali dotaci a letos o ni žádáme znova. Zatím je podle naší paní ředitelky vše v jednání a doufáme, že se kurzy v druhém pololetí rozjedou,“ dodává.