Řetězová nehoda, popadané stromy a zaplavené sklepy. To vše způsobily přívalové deště

Nehoda z pátku 16.9.2016, silně pršelo, srazily se dva kamiony, jedna dodávka a osobní vozidlo
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Hasiči a policisté ze Středočeského kraje měli včerejší večer nebývale nabitý. Dálnicí D1 se prohnala průtrž mračen a těsně po jedenadvacáté hodině došlo na dvacátém devátém kilometru směrem na Prahu ke dvěma větším dopravním nehodám. Dvě auta se nabourala u motorestu Naháč a vzápětí nezvládli v prudkém dešti řízení další čtyři řidiči.

V další řetězové havárii se srazil kamion s nákladním autem, osobním vozidlem a dodávkou. Úsek dálnice byl zcela uzavřen na dvě hodiny. Hasiči do půl jedné v noci odklízeli škody a zajišťovali odtahy vozidel. Změna počasí v podobě silných trvalejších srážek způsobila i lokální zaplavení vozovek, domovních sklepů a části ulic, většinou z důvodu ucpané kanalizace.

„Kolegové vyjížděli dokonce ke dvěma zaplaveným autům, jedno stálo na ulici v Opřeticích u Bystřice na Benešovsku, ke druhému jsme vyjížděli v Milovicích na Nymbursku. Byla zaplavená až po dveře. V Milovicích jsme ještě odčerpávali zaplavený sklep a dva ucpané kanály,“ rekapituluje noc a ráno mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.    

Neprůjezdných vozovek a míst bylo vinou přeplněných kanálů více. Na Mělnicku byl vodou do půl metru zaplaven areál firmy Agapa v obci Brozánky – Hořín u Labe. Třicet centimetrů vody bylo i na parkovišti u obchodního domu Tesco v Kralupech nad Vltavou. Na východě Prahy se vyjíždělo do Odolené Vody, Měšic a Báště. Bahno z polí zatarasilo komunikace v obci Předboj u Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi, v Kunicích na Říčansku a ve Vranově na Benešovsku.     

Místy byly hlášeny i popadané kmeny stromů a větve na vozovkách. Podle tiskového mluvčího HZS Středočeského kraje vyjížděly hasičské jednotky a dnes stále vyjíždějí nejvíce do oblastí na Benešovsku, na území Prahy-východ a do okolí Nymburka i Mělníka.

„Jen za sobotní ráno máme hlášeno už na třicet výjezdů, což je nebývale mnoho, loňský průměr na den je v kraji třicet čtyři zásahů," sdělil nám ještě Ladislav Holomčík z HZS Středočeského kraje.