O čem je ta hasičina

 

Sbory dobrovolných hasičů. Najdeme je ve většině českých vesnic. Tvoří základ místního spolkového života, jejich členy bývají často celé rodiny. Jsou duší vesnické komunity.

Organizují plesy, závody, dětské dny. Jejich členové ale hlavně pomáhají v nouzi, jsou první na místě při záplavách, požárech, živelných pohromách.

Tam u nás ve Lhotě
V sobotu 17. září slavili dobrovolní hasiči ve Lhotě, místní části Dolních Břežan, osmdesát let od založení hasičského sboru. Na oslavy se připravili důkladně.
"Akci jsme chystali celý rok. Chtěli jsme lidem předvést, o čem ta hasičina vlastně je," vysvětluje Luděk Plechatý, starosta lhoteckého hasičského sboru. Sbor lhoteckých hasičů má sedmdesát členů, z toho čtyřicet aktivních hasičů. Někteří z hasičů pracují také pro Zásahovou jednotku obce Dolní Břežany, která je financovaná a zodpovídá se přímo obci. Místní dobrovolní hasiči chtěli ukázat, že hasičina je nejen organizování táboráků pro místní, ale především snaha pomoci lidem v nouzi.
Sbory dobrovolných hasičů jsou partnery profesionálních hasičských sborů, záchranářů i policie, zapojených do integrovaného záchranného systému. Jsou v kontaktu s ostatními sbory hasičů, pořádají společné akce, přátelí se. Všechny tyto partnery a dobrovolné sbory z regionu si lhotečtí hasiči pozvali na oslavu.

Stříkačky, bévépéčko, záchranářští psi
Na louku u Lhoty zaparkovalo několik desítek hasičských stříkaček, ta nejstarší byla vyrobená v roce 1893 a je stále funkční.
"Jenom nemáme následovníky, mladí mají raději moderní techniku," posteskl si hasič z Vranova. S historickými stříkačkami jezdí po celé Evropě, děti i dospělí si mohli pumpování vody a hašení vyzkoušet i tady ve Lhotě.
"I starším pánům to dobře stříká," komentoval ukázku historických hasičských stříkaček moderující dobrovolný hasič pan Hrdlička. Hasiči, policie a záchranná služba předvedli demonstraci vyprošťování lidí z vraku auta po dopravní nehodě.
Práce záchranných sborů, výcvik záchranářských psů, historické hasičské stříkačky, ale také nejmodernější záchranářské dopravní prostředky, jako třeba mobilní záchranný prostředek BVP připomínající tank. Soutěž dobrovolných hasičů, koncert, ohňostroj a taky déšť. To vše bylo vidět a dělo se v sobotu na louce u Lhoty. A k tomu se točilo a pilo pivo a malinovka, hřály se a jedly hotdogy a maso,vše připravené s péčí a láskou rodinnými příslušníky a známými.

Nový prapor, nová hasičárna
V Dolních Břežanech vědí, že komunitní život je důležitý. K čemu by byl život na vsi bez dobrých sousedských vztahů a společně prožitého času. Proto taky svoje dobrovolné hasičské sbory ve Lhotě i Dolních Břežanech podporují. Obec věnovala hasičům nový prapor a slíbila postavit novou hasičskou zbrojnici. Peníze na výstavbu mají radní v rozpočtu připravené a zbrojnice by měla stát už příští rok.