Lidí s Alzheimerem přibývá. A je to stále dražší

Jak nemocných přibývá v regionech
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Alzheimerova choroba nebo také stařecká demence je nemoc, která postihuje v mozku centra vnímání. Protože starých lidí přibývá, roste zároveň počet lidí s demencí. Za poslední tři roky lidí s Alzheimerem přibylo o celých 22 procent.

Když má člověk Alzheimerovu nemoc, většinou často zapomíná, je zmatený, mívá problémy s vyjadřováním nebo rozhodováním. Nakonec pomalu ztrácí schopnost se o sebe samostatně postarat. Příčina onemocnění není známa. Staří lidé s demencí však na nemoc používají léky, které jim pomohou zlepšit vnímání a potlačit další příznaky, jako například deprese.

Následky demence dovedou zmírňovat kognitivní tréninky, ergoterapie, canisterapie, trénink paměti a slovní zásoby nebo také společenské hry. Staří lidé se znova učí základy běžného života. Najíst se, umýt se nebo obléci se. Nutná je pomoc pečovatele, což bývá rodina či odborníci.

 

Rizikovým faktorem pro vznik demence je zejména věk. Alzheimerova choroba se objevuje u lidí starších 65 let. Jak stárne společnost, přibývá zároveň nemocných s demencí. To dokazují i data Všeobecné zdravotní pojišťovny, kde se počet evidovaných lidí s Alzheimerem zvýšil o více než 5 tisíc. Přičemž do budoucích let se dá očekávat stejný trend.

 

Počet lidí s demencí neustále roste

Nejrychleji od roku 2013 přibývá nemocných s demencí v Libereckém kraji (nárůst o 38,5 procent), v Pardubickém kraji (31,6 procent) a na Vysočině (29,4 procent). Naopak nejpomaleji přibývají počty nemocných v Karlovarském a Moravskoslezském kraji (4,5 procent a 9,6 procent).

Ve Středočeském kraji lidí s demencí od roku 2013 přibylo o 19,9 procent, v Praze o 19,6 procent, takže se drží pod celkovým celorepublikovým průměrem, který je na 22,2 procentech.

 

Zvyšující se počet lidí se stařeckou demencí je samozřejmě nákladnější. Náklady na léčbu lidí s demencí se momentálně blíží miliardě. Náklady na léčbu nemocných se tak za poslední tři roky zvýšily o 30 procent, loni zatím dosáhly rekordní částky 891 milionů. Kolik to bude letos, těžko odhadovat. Pravděpodobně ale padne další rekord. Zvyšují se i průměrné náklady na jednoho nemocného – na jednoho člověka s Alzheimerem připadne 1 500 korun.

 

Máte Alzheimera? Přijďte se otestovat!

Témata demence a Alzheimerovy choroby jsou aktuální v týdnu od pondělí 19. 9. do pátku 23. 9., protože probíhá Týden paměti (dříve Pomerančový týden). V Mělníku proběhne tato akce ve velkém stylu, pro veřejnost i seniory je připraven pestrý program. "Demence je větší soubor nemocí, z nichž se jedna jmenuje Alzheimerova choroba," otevírá debatu Jana Hostáková z Centra seniorů v Mělníku. "Alzheimer postupuje různě rychle, ale začíná ztrátou krátkodobé paměti, orientace v čase se zhoršuje, až po konečné fáze, kdy zapomínáme i na význam jednotlivých slov."