Konec automatů na sladkosti? Nová vyhláška děti zdravému stravování nenaučí

Automat na ZŠ Velké Popovice
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Žádné cukry, sladidla a konzervanty přikazuje takzvaná Pamlsková vyhláška ministryně školství Kateřiny Valachové. Vedení škol a jejich dodavatelé mají ještě tři měsíce na to, aby změnili nabídku v jídelních a nápojových automatech. Přiměje vyhláška děti, aby jedly zdravěji?

Stejně jako projekty Mléko do škol a Ovoce do škol ani zákaz Ministerstva školství na prodej sladkých pochutin a nápojů ve školních automatech nezmění plošně špatné stravovací návyky žáků a studentů. Vyjadřují se tak mnozí ředitelé škol, kterých jsme se zeptali. Takzvaná Pamlsková vyhláška nabývá platnosti už zítra.

"Na škole máme tři automaty, jsou tam bagety, nápoje i nějaké tyčinky. Zřídili jsme je, protože po nich byla ze strany žáků poptávka. Nyní jednáme s dodavateli o tom, aby sortiment vyhlášce Ministerstva školství přizpůsobili, sám jsem zvědav, jak si s tím poradí", sdělil Antonín Leopold, ředitel Základní školy na Wagnerově náměstí v Berouně. "Je možné, že automaty u nás skončí, což nevidím jako problém, děti si ale pak to, co chtějí, stejně koupí přes ulici v obchodě nebo stáncích s rychlým občerstvením. Zdravě jíst je podle mého vyhláška nepřinutí, vždyť si stravovací návyky přinášejí hlavně z domova", dodává.

Na třetí berounské základní škole se žáci, kteří mají zájem o zdravější stravování, mohou najíst ve školní jídelně. Ta totiž funguje i jako bufet, ráno o půl osmé dětem nabízí čerstvé snídaně, po desáté pak svačiny. Nabídku jídel, ovoce i nápojů tu schvalovala ve spolupráci s rodiči Komise pro stravování při městském úřadě.

"Jsem zvědav, zda zdejší čerstvě upečené koláče pro děti na svačinu budou nové vyhlášce vyhovovat. To vše se musí nyní prověřit. Jen aby to nedopadlo tak, že nebudeme moci nabízet nic. Děti si pak stejně samy někde koupí, co jim chutná, a ve finále to bude ještě horší než teď", přemýšlí Antonín Leopold.  

Čtyři automaty mají také na Základní škole ve Velkých Popovicích, jeden je čistě nápojový a neobsahuje žádné kofeinové, sycené sladké ani energetické nápoje. V nabídce je voda a džusy, přesto zřejmě požadavkům nové vyhlášky nebude ani toto zboží vyhovovat. Dodavatel bude muset vybrat něco, co neobsahuje cukry, je docela možné, že v regálech zůstane pouze voda. 

"Hlavně teď v září, když bylo horko, musel se tento automat často doplňovat, děti si z domu donesly třeba lahvičku a měly ji vypitou už dopoledne. Kdyby tu nebyl, chodily by určitě do nedalekých potravin a nedělám si iluze, že by si nekoupily třeba kolu či fantu", konstatuje Markéta Majorová, která je na škole ve Velkých Popovicích hospodářkou.

V automatu, který na velkopopovické základní škole umístili do nové přístavby, jsou v nabídce i cereální sladké svačinky od regionálního dodavatele a známého výrobce snídaňových produktů z kukuřice. Podle paní hospodářky Majorové jsou to doplňkové pochutiny, které patří k těm zdravějším, přesto zřejmě vyhlášce vyhovovat nebudou. Stejně tak asi neprojdou svačinky v dalších dvou automatech, které byly zavedeny v rámci projektů samotného Ministerstva školství. V jednom jsou dětem prvního stupně zdarma k dispozici mléčné výrobky, často také slazené, ve druhém pak doslazované ovocné šťávy.

"Produkty, které tu jsou v rámci projektů Mléko do škol a Ovoce do škol, nabízíme dětem o přestávkách. Zájem je různý, ale je to lepší než jim to přidělovat povinně a pak nacházet neotevřená zkažená mléka či jogurty různě v koších nebo šatnách", doplňuje Markéta Majorová.

Na jídlo a pití z ministerstvem dotovaných projektů je však v nové vyhlášce výjimka. Dodavatelé mají na změnu nabídky dle nových kritérií čas až do června příštího roku. Ředitelé škol zatím nevědí, jak přesně a kdy bude Česká školní inspekce nabízené potraviny kontrolovat. Neví se ani, jak budou školy za případné nedodržování nové vyhlášky sankcionovány. Vše se zřejmě ukáže až po uplynutí adaptační doby, tedy po dvacátém prosinci. Jak to s prodejními automaty ve školách nakonec dopadne, budeme sledovat i nadále.