Únik moči netrápí jen ženy. Muži se stydí, ale pak už je pozdě

Vyšetření je bezbolestné, provádí se za pomocí ultrazvuku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Problém s únikem moči zdaleka nemají jen ženy, trápí i starší muže. Jenže celé dvě třetiny jich za doktorem nedorazí, protože se stydí. Z malých problémů ale může vzniknout nádor močového měchýře. Ten je čtyřikrát častější u kuřáků, o to více se nevyplácí prevenci podceňovat. Vyšetření nebolí, provádí se ultrazvukem. Příští týden je otevřena bezplatná poradna, kde můžete podstoupit komplexní urologickou prohlídku.

Víte, co je inkontinence? Problémy s únikem moči trápí asi 80 procent žen a 20 procent mužů, nejčastěji se vyskytuje u mužů nad 65 let věku, nicméně může postihnout i mladší muže. Momentálně v České republice trpí únikem moči kolem 150 tisíc mužů. Bohužel pouhá třetina se dostane k doktorovi, zbylé dvě třetiny mužů nepřijdou za lékařem včas.

„Muži se většinou bojí a poslouchají od známých nesmyslné zkazky, jak probíhá vyšetření. Ale to je přitom bezbolestné, provádí se za pomoci ultrazvuku. Léčba by měla být vždy individuální a komplexní. Pacient například trénuje močový měchýř, cvičí svaly pánevního dna,“ vysvětluje MUDr. Libor Zámečník, zástupce přednosty kliniky pro léčebnou péči.

MUDr. Marek Babjuk, předseda České urologické společnosti, upozorňuje, že v roce 2020 se očekává 80 000 mužů v ČR, kteří budou žít s rakovinou prostaty. Počet nemocných rakovinou prostaty za tři roky stoupl o 35 %

Problémy s únikem moči jsou dvojího typu. Urgentní inkontinence jsou náhlé pocity na močení, příčinou je psychický stres či nemoci nervové soustavy. Jsou na ni léky, které snižují přenos vjemů z močového měchýře do mozku. Na stresovou inkontinenci, která vzniká při zvýšení nitrobřišního tlaku (zvednutí se ze židle, zakašlání, kýchnutí...), pomáhají cviky pánevního dna, které zabraňují úniku moči. Závažné stavy stresové inkontinence pak řeší chirurgické zákroky, jako je operace pomocí „pásky“ nebo tříkomponentní umělý svěrač.

 

Proč vzniká nádor močového měchýře?

Momentálně má nádor močového měchýře na 2 100 Čechů. Je celá řada rizikových faktorů, které jsou za vznikem nádoru močového měchýře, který rozhodně není příjemný. Proto byste se měli následujícím věcem vyhnout. Hlavním rizikovým faktorem pro vznik nádoru je kouření – odhaduje se, že až polovina všech nádorů močového měchýře vzniká právě jako následek kouření cigaret.

Mobilní aplikace, která pomůže s odvykáním kouření, to není hudba budoucnosti. Kdy bude možné aplikaci využívat?

„Nejdůležitější prevencí je nekouřit, protože kuřáci mají čtyřnásobné riziko vzniku nádoru močového měchýře proti nekuřákům. Velmi důležité je také přijít včas na vyšetření – ihned poté, co objevíte v moči krev. Čas hraje velkou roli,“ vysvětluje MUDr. Viktor Soukup, zástupce přednosty kliniky pro vědu. Pokud člověk nepřestane kouřit ani po nálezu nádoru močového měchýře, má horší prognózu a nádor se mu častěji vrací v agresivnější podobě.

Riziková jsou povolání, při kterých dochází ke styku s karcinogeny: automechanik, lakýrník, řidič, slévač, svářeč, nebo profese, kde se používají organické sloučeniny, jako je uklízečka, tkadlena, zubní laborant, lékař, holič, kosmetička, instalatér. 

 

Kdy je brzo příliš pozdě. Jak poznat, že máte nádor močáku?

Přestože se nádor močového měchýře nijak neprojevuje, patří mezi jedenáctý nejčastěji diagnostikovaný nádor. Ale jak ho rozpoznat? Prakticky jen podle krve v moči. Právě proto je důležité dbát na prevenci, mezi první vyšetření patří sonografie břicha. „Povrchové nádory má až 75 procent pacientů, lze je odstranit endiskopickou operací. Nicméně až 80 procentům pacientů se povrchový nádor vrací,“ konstatuje MUDr. Tomáš Hanuš, přednosta Urologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Na místě je pak včasná pomoc. 

Nezahrávejte si se svým zdravím. Na úterý 27. října, středu 28. října a pátek 29. října naplánovali lékaři bezplatnou zdravotní poradnu pro pacienty. Mezi 12. a 15. hodinou můžete přijít na základní urologické vyšetření močových cest (ledviny a močový měchýř), vyšetření moči a pro odbornou radu. Kde to bude? Urologická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze (Ke Karlovu 6, Praha 2).