Žalostná doprava, nelegální imigranti a korupce. Co podle kandidátů na hejtmana trápí kraj nejvíc?

Petr Tiso
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Středočeský kraj pochopitelně trápí celá řada věcí. Ale co kdyby se měla jmenovat jen jedna jediná? Zeptali jsme se kandidátů na hejtmana, co podle nich nejvíce trápí Středočeský kraj. Jak odpověděli?

Volby se blíží každým dnem a spousta lidí ještě nemá jasno, koho budou volit. Rozhodnout se můžete i na základě pravidelných anket, ve kterých se ptáme jednotlivých kandidátů na hejtmana, jak vnímají nebo jak by řešili konkrétní problém. 

Dnešní otázka:

Řekněte, co podle vás nejvíc trápí Středočeský kraj a jak to konkrétně vy vyřešíte.

MUDr. Petr Tiso, TOP 09

Středočešký kraj trápí především nekoncepční přístup vedení k rozvoji regionu. Kraj přešlapuje na místě, je pouhým údržbářem stavu, chybí vize. Kraj nevyužívá svůj velký potenciál, nespolupracuje s Prahou, málo investuje do infrastruktury. Tento základní problém kraje vede k mnoha dílčím problémům, které vidí občané a které vedení kraje navíc neřeší nebo řeší pozdě. Jde o špatný stav silnic, nedokončení Pražského okruhu, chybějící záchytná parkoviště, nepropojenost hromadné dopravy s Prahou, problémy ve financování zdravotnictví, nedostatek míst pro žáky ZS a MS, špatná koordinace v územním plánování atd. Tohle vše chceme po volbách zásadně změnit.

Martin Kupka, ODS

Největším problémem kraje je jednoznačně žalostný stav silnic a mostů. Situace je nejhorší v celé republice. Navýšíme rozpočet na opravy a výstavbu dopravní infrastruktury alespoň na 1,5 miliardy Kč, začneme okamžitě projektovat nové obchvaty měst a obcí a budeme tlačit na dostavbu klíčových staveb v režii státu – Pražského okruhu a dálnic D3, D4 a D6.

Vít Rakušan, STAN

Spousta problémů, mnoho práce, od dopravy počínaje a zdravotnictvím konče. Ale je tu společný jmenovatel negativních jevů. Protekce, bohaté dotace do obcí a měst spolustraníků, chybějící pravidla a sytém v rozdělování krajských peněz. Tím se musí začít, to jde změnit okamžitě. A už je na čase.

Zdeněk Štefek, KSČM

Středočeský kraj trápí doprava, bezpečnost v širším pojetí a zejména v menších obcích služby s infrastrukturou. Vše budeme řešit komplexně, systémově, transparentně, za spolupráce s obcemi a složkami státu, přes metodickou pomoc, jednání a zastupování obcí, přímou finanční spoluúčast a grantové programy.

Josef Vacek, KDU – ČSL

Jako velký problém Středočeského kraje vnímám jeho klientelismus při přidělování individuálních dotací vybraným obcím. Levicové vedení kraje ČSSD a KSČM je uděluje několikrát ročně bez oficiální výzvy. Výhodu tak mají města a obce s nadstandardními vazbami na vedoucí představitele kraje a vlivné úředníky krajského úřadu. Aktuálních sedmdesát milionů korun rozdělených na různé investiční akce, pouhé tři týdny před volbami, vzbuzuje rozpaky. V případě volebního úspěchu vytvoříme transparentní a spravedlivý systém přidělování dotačních titulů kraje, skoncujeme s praxí  "malých domů".  

Radek Rozvoral, SPD

Občany Středočeského kraje nejvíce trápí obava z nelegální islámské imigrace. Koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů prosadí zákaz umisťování nelegálních imigrantů po celé České republice včetně Středočeského kraje a zákaz propagace islámské ideologie.


František Kopřiva, Piráti

Kraj nejvíc trápí nehospodárné utrácení a přerozdělování peněz. Piráti jsou přesvědčeni, že zavedením transparentního hospodaření se ušetří desítky milionů, které se efektivněji investují do zkvalitnění a modernizace veřejných služeb jako školství, zdravotnictví a doprava (oprava silnic).