Kolín se stal chytrým městem. Aplikace řídí parkování i svoz odpadu

Kolín jde s dobou a proniká do mobilů svých obyvatel
 

Kolín se od 27. září připojí k chytrým městům, která využívají aplikace pro efektivní svoz odpadu a pohodové parkovaní. V plánu je i jedno vylepšení pro školáky.

Moderní technologie pronikají do běžného života čím dál více. Kolín je prvním z měst, které si zaslouží označení "chytrá města". Místní zde bez problémů parkují na náměstí a město se efektivně stará o svoz odpadu. Chystají taky náramky pro děti.

Kolín se rozhodl řešit otázku věčně obsazených parkovišť a bloudění po městě při hledání vhodného místa k zaparkování velmi moderně. Do dlažby zabudovali nenápadné šedé senzory. Senzory poznají, jestli je konkrétní parkovací místo obsazené, nebo volné. Tuto informaci průběžně posílají do informačního systému a ten ji sděluje radnici i řidičům. Řidičům se informace dostane přes cedule na ulicích vedoucích k náměstí. Informace o volných parkovacích místech bude přístupná i v již fungující mobilní aplikaci pro Kolíňany. "Platby za parkování se taky bez problému budou dát uhradit přes aplikaci," vysvětluje výhody starosta města Kolín Michael Kašpar. Od 27. září aplikace spouští ostrý provoz.

Dalším projektem Kolína je chytrý svoz odpadu. Pracovník úklidové služby naskenuje unikátní kód na nálepce na kontejneru a odešle info o jeho naplněnosti. Díky ní mají radnice, svozová firma i obyvatelé lepší přehled o naplněnosti kontejnerů. Svozová firma tak nemusí zbytečně objíždět kontejnery, které jsou poloprázdné, a naopak může zasáhnout dříve, než začnou přetékat. "Už se nebudou zbytečně a draze vysypávat prázdné polenice, je to ekologické a efektivní," potvrzuje starosta Michael Kašpar.  

V Kolíně myslí i na děti, a proto chtějí zavést do škol chytré náramky. Náramky s čipem v sobě sloučí funkce školní průkazky, kartičky na oběd, kartičky do knihovny a vyřeší i vstup do aquaparku. Děti ocení zejména bezhotovostní platby a rodiče získají jasný přehled o tom, za co jejich potomek nejčastěji utrácí.