Oblíbený kokosový olej zvyšuje cholesterol v těle

Kokosový olej obsahuje až 90 procent nasycených mastných kyselin
 

Používání kokosového oleje je v posledních letech moderní. Používá se na nejrůznější způsoby. Vaření, pečení, studená kuchyně. Na vlasy, pleť, ale i masáže. Údajně je to jediný tuk, který se v těle rozkládá na glukózu, takže je vhodný do jídelníčku obézních lidí. Je ale skutečně tak zázračný? Podle nutriční terapeutky má jednu velkou nevýhodu – dramaticky zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi.

V posledních letech je kokosového oleje plný internet. Prodává se takřka v každé drogérii nebo BIO potravinách. Už vás ale někdy napadlo, že všechna ta zázračnost kokosového oleje může být jenom dobře promyšleným marketingem? Podle nutriční terapeutky a místopředsedkyně Sekce výživy a nutriční péče Věry Boháčové je kokosový olej velkým strašákem kvůli obsahu nasycených mastných kyselin.

„Ty nejsou vůbec zdravé, správně bychom měli do těla dostávat nenasycené mastné kyseliny, ty pomáhají hladiny cholesterolu udržovat normální. Jsou pak ale tuky a oleje, které dělají přesný opak – je to například máslo, sádlo a právě tolik oblíbený kokosový olej,“ tvrdí nutriční terapeutka.

Kokosový olej není na první pohled nezdravý, obsahuje 91 % tuku, vitamíny A, C, E, vápník, fosfor a kyselinu laurovou (antiseptická látka). Když olej sníte, déle se v těle tráví a dodává tělu energii postupně, rozkládá se totiž na glukózu (postupné dodávání energie je způsobeno delším procesem trávení kokosového oleje). Pár lžiček oleje tedy navodí pocit zasycení na několik hodin. Mnoho libovolných webových stránek tak kokosový olej doporučuje obézním lidem, kteří se snaží snížit hmotnost. To možná funguje, nicméně následná rizika spojená se zvýšením cholesterolu v krvi už žádný web neuvádí.


Tak je to zdravá potravina, nebo ne...

„Správně by se měl k výživě vyjadřovat pouze nutriční terapeut, což je člověk, který projde rozsáhlým školením ohledně výživy. Řada nutričních poradců lidem radí ohledně výživy, ale nejsou odpovědní za to, co jim řeknou. Rychlo-kurzy nutričních poradců se nemohou stavět na roveň nutričních terapeutů,“ říká Věra Boháčová. „Často se pak stává, že tito lidé vykládají polopravdy a nesmysly, které si odnesli z jediného kurzu.“

Prevence tkví ve správné dietě. Provedli jsme exkurzi do školní jídelny - jak se vaří našim dětem?

Bojkotování kokosového oleje ale rozhodně není dalším výmyslem do plejády článků, které bezmezně holdují kokosovému oleji jako přes kopírák. „Měříme cholesterol pravidelně celé řadě lidí, někteří z nich se po dvou letech vracívají na přeměření. Byl u nás mimo jiné mladý aktivní sportovec, který se divil, proč se mu cholesterol za posledního půl roku zvýšil. Nakonec jsme se dobrali k tomu, že si dává každé ráno půl sklenky kokosového oleje. Přitom se jinak stravuje velmi pestře. Ale právě díky kokosovému oleji se mu hladina cholesterolu v krvi zvýšila,“ konstatuje Boháčová.

 

Má tedy význam v konzumaci oleje pokračovat? Určitě je tady ještě hodně možností, jak jeho příznivých účinků využít – třeba na vlasy a pleť. „Já lidem říkám, dělejte s tím olejem cokoliv, třeba si ho namažte na vlasy a obličej nebo se s ním masírujte. Jen ho proboha nejezte,“ směje se nutriční terapeutka. Kokosový olej pomáhá na kožní choroby, dobře hloubkově vyživuje vlasy a příznivě působí také na hojení ran. Příznivě působí také proti kvasinkám.

Co s cholesterolem? Dát si změřit hladinu tuků v krvi u svého praktika? Co můžeme udělat hned ode dneška