Zásah kyselinou rovnou do obličeje. Tady rozhodují vteřiny

Úklid kyseliny
Zobrazit fotogalerii (2)
 

V Horních Počapech hasiči trénovali únik kyseliny chlorovodíkové, známé též jako kyselina solná. Kyselinu nahradila obyčejná voda. Při tréninku vznikla během čisticích prací na střeše nečekaná situace. Pracovník dostal zásah kyselinou rovnou do obličeje a vnikla mu i do očí. 

Na mimořádné situace a nebezpečné nehody je vždy nejlepší být dobře připraven. Proto se dali hasiči v Horních Počapech do práce. Na vlastní kůži si vyzkoušeli, jaké to je, když unikne kyselina solná v elektrárně. Kyselinu však protentokrát nahradila obyčejná voda. Ve středu 21. září ​došlo k simulovanému úniku kyseliny a zranění jednoho ze zaměstnanců Elektrárny Mělník. Zaměstnanci potřísnila kyselina obličej, když čistil ucpané svodové potrubí dešťové vody na střeše úpravny.

„Pomyslná trhlina vznikla během čisticích prací na střeše. Pracovník blíže k nádrži přitom dostal zásah kyselinou rovnou do obličeje a vnikla mu i do očí," popisuje scénář Josef Tisoň​, specialista na havarijní připravenost ČEZ. "Kolega mu neprodleně pomohl dostat se z inkriminovaného místa ​a poté neprodleně informoval o události dispečink," vysvětluje Tisoň​ další průběh.

"O zbytek se postarali přivolaní hasiči, kteří poskytli první pomoc a současně se pustili do opravy prasklé nádrže a likvidace zbytku kyseliny chlorovodíkové," dodává specialista na havarijní připravenost.

Cvičení nakonec proběhlo v pořádku a nezjistilo se žádné pochybení. „Samozřejmě v reálu bychom museli v případě vzniklého mraku a stávajících povětrnostních podmínek přivolat policii kvůli odklánění venkovní dopravy. Také bychom požádali o pomoc kolegy z Mělníka, kteří mají k dispozici dekontaminační přívěs,“ konstatoval velitel hasičů Karel Suchánek​.