Kam na ten pravý jarmark?

Proběhne 1. října
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Tradiční jarmark proběhne již o tomto víkendu! Kde? V obci Měšice - ale to není všechno. Jarmarky tady mají často, jaký sklízí úspěch?

Měšický jarmark se slavnostmi vína se uskuteční 1. října od 11:00 do 21:00. Tentokrát s odpoledním a podvečerním programem pro děti i dospělé. Mnoho dobrot k jídlu a pití, ochutnávky vína, someliérská show s ukázkou sabráže (otevírání lahví mečem), farmářské produkty, dětská ZOO, oblíbení jarmareční harmonikáři, dětské disco a podvečerní jazzové melodie k poslechu i tanci. Vstupné je dobrovolné, všechny vstupenky budou slosovatelné v tombole pro dospělé, každé dítě dostane za vstupenku dárek z tomboly.

"Celkem jsme uspořádali v Centru volného času Měšice zatím 5 jarmarků: v roce 2015 Jarní jarmark 25. 4., Podzimní jarmark 5. 9. a Adventní jarmark 12. 12. V roce 2016 jsme zatím uspořádali 23. 4. Jarní jarmark, zaměřený na zahradničení, jehož součástí byly zahradnické dílničky pro děti i dospělé, a 18. 6. Letní jarmark, spojený s Rodinným dnem, plným her a soutěží pro celé rodiny i s prarodiči. Kromě podzimního jarmarku se slavnostmi vína plánujeme ještě 10. 12. Adventní jarmark s předvánočním programem," říká Iveta Kameníková, ředitelka Centra volného času.

V Měšicích se pořád něco děje! Znáte zdejší kulturní středisko - Centrum volného času? Maminky, pozor! V Měšicích hrají divadlo

Všechny jarmarky byly velmi kladně hodnoceny návštěvníky z Měšic a okolí, každý jarmark navštívilo víc než 1000 lidí. Počet prodejců stoupal – v dubnu zde bylo 25 prodejců, v prosinci poskytli místo již 37 prodejcům. Konání všech jarmarků podpořila obec Měšice.

Dosavadní zkušenost ukazuje, že zájem o Měšické jarmarky pořád stoupá. Stávají se nejen místem k možnému nákupu sezonních potravin a výrobků, ale také místem sousedského potkávání. Nejvíce se to ukázalo právě v prosinci, kdy předvánoční atmosféra jarmarku skutečně pobízela k posezení a povídání u předvánoční skleničky teplého nápoje.

"Každý jarmark se snažíme obohatit o doplňkové akce. Nedílnou součástí všech zatím pořádaných jarmarků bylo představení harmonikářů s jarmarečními písněmi, které dodaly jarmarkům skutečně jarmareční atmosféru, a mnozí návštěvníci se k nim rádi přidali. Připravili jsme mnohá vystoupení dětí z našich kroužků, vystoupily i děti ze spolupracujících MŠ," dodává Kameníková. Pro zabavení nejmenších návštěvníků jsou připravené některé „atrakce“ – malá ZOO, jízda na velbloudech, tvořivé dílničky, malování na obličej. Na každém jarmarku je i prostor pro nekomerční stánky – například zde došlo k podpoře keramického stánku „Keramika poslepu“, která prodávala výrobky těžce zrakově postižených autorů, nebo k podpoře stánku Dětského centra Paprsek, které pečuje o fyzicky a mentálně postižené děti ve svém denním stacionáři. Jejich výrobky se s úspěchem prodávaly na adventním jarmarku.