Migranti ano, nebo ne? Kandidáti na hejtmana vyjadřují svůj postoj

Petr Tiso
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Migrace a bezpečnost je poslední dobou hlavní téma napříč republikou. Co uděláte pro to, aby se lidé cítili ve svojí zemi bezpečně? Tuhle otázku jsme položili kandidátům na hejtmana Středočeského kraje. S otázkou se kandidáti poprali skutečně různorodě. Posuďte sami. 

Koho si zvolit středočeským hejtmanem, to je otázka, na kterou není lehké najít odpověď. Volby se blíží každým dnem a budou rozhodující na dalších pár let. Ale komu přislíbit svůj hlas? Při rozhodování vám mohou pomoci naše pravidelné ankety, kdy se ptáme jednotlivých kandidátů na hejtmana Středočeského kraje, jak vnímají anebo jak by vyřešili konkrétní problém. 

Dnešní otázka:

Jedním z ústředních témat letošních voleb bude i migrace a bezpečnost. Co byste v případě voleb udělali pro pocit bezpečí Středočechů? 


Petr Tiso, TOP09

Migrace je problém, který musí vyřešit EU a ČR. Kdo tvrdí, že jej může řešit kraj, tak mystifikuje voliče. Kraj se musí soustředit na dobrou spolupráci s příslušnými orgány, které to mají skutečně v kompetenci, mít připravené scénáře pro mimořádné události a zajistit včasnou informovanost občanů. Kraj může udělat spoustu užitečného například v oblasti bezpečnosti na silnicích a ve školách. Máme to v našem programu.

Radek Rozvoral, SPD
Koalice SPD a SPO, jejímž čestným předsedou je prezident republiky Miloš Zeman, prosadí zákaz umisťování nelegálních imigrantů po celém Středočeském kraji a zákaz propagace islámské ideologie. Nesmíme připustit, aby v naší zemi netolerantní, velice násilná a ženami opovrhující islámská ideologie, která je neslučitelná se svobodou a demokracií, zakořenila.

Zdeněk Štefek, KSČM
Zásadně nechceme připustit jakékoliv bezpečnostní riziko včetně přílivu imigrantů narušující kulturně společenské, zdravotní a bezpečnostní standardy obyvatel našeho kraje – uprchlíkům má směřovat podpora do míst, odkud přicházejí, musí se řešit příčiny a náklady má nést ten, kdo to způsobil.

Vít Rakušan, STAN
Jako starostové jsme zvyklí problémy řešit. A pocit bezpečí obyvatel je naším stěžejním úkolem, který řešíme každý den. Dostupnost zdravotnické péče, řešení nebezpečných míst v dopravě a lepší koordinace integrovaného záchranného sytému – to jsou naše programové body. A migraci řeší vláda, kraj ale musí mít připravený vlastní krizový plán. 

Martin Kupka, ODS

Především budeme na rozdíl od populistů šířit i na krajské úrovni rozumný postoj, který vnímá vážná rizika masové migrace na jedné straně a na druhé straně nehraje na struny strachu a obav lidí. Odmítáme jakékoli kvóty na přijímání uprchlíků a budeme požadovat po vládě, aby všechny takové pokusy striktně odmítla. Zaměříme se na co nejlepší koordinaci práce všech složek integrovaného záchranného systému.

V případě jakéhokoli masovějšího přílivu migrantů bude rozhodovat souhra jednotlivých složek a také co nejdůslednější přístup k oddělování skutečných uprchlíků a ekonomických migrantů. Je jasné, že Evropa prostě nemůže přijmout všechny migranty, kterým se v jejich zemích daří hůře než průměrnému Evropanovi. 

František Kopřiva, Piráti

Piráti jsou proti vytváření falešného pocitu bezpečí. Chceme kraj skutečně bezpečný. Hlavní hrozbou ovšem není imigrace (ať už v rámci republiky či přeshraniční), ale například rozbité silnice, které krajská vláda dlouhodobě zanedbává a na kterých i kvůli jejich stavu dochází k závažným nehodám.