Kdy je na čase rozloučit se s dětskou doktorkou?

Kdy je na čase vyměnit dětského doktora za lékaře pro dospělé?
 

V kolika letech by mělo dítě přejít od dětské doktorky k lékaři pro dospělé? To je zajímavá otázka, která jistě napadne povícero dospívajících a rodičů. Víte, do kdy musíte nového doktora najít?

„Dospívající může být u svého praktického lékaře pro děti a dorost registrován až do svých devatenáctých narozenin,“ odpovídá Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ale co se stane, když se nepřihlásí do té doby k praktickému lékaři pro dospělé? „Jeho registrace u dětského lékaře bude automaticky zrušena v měsíci, ve kterém dosáhne 19 let věku,“ uvádí Tichý.

Tím měsícem zároveň dětský doktor přestane dostávat na dospívajícího takzvanou kapitační platbu, která pokrývá značnou část péče u praktických lékařů. Pojišťovna by rovněž nemohla uhradit zdravotní výkony, které už spadají mimo kapitaci.

Jak si najít praktického lékaře?

„Hledejte si ho nejlépe ve svém okolí. Protože oprávněným důvodem pro odmítnutí pacienta je právě příliš velká vzdálenost místa pobytu. Je to logické – když se člověku něco děje, potřebuje mít doktora co nejblíže. O odmítnutí do péče vám však lékař musí vydat písemnou zprávu, kde uvede důvod,“ popisuje mluvčí VZP.

Přehlášení k lékaři pro dospělé je možné třeba do místa, kde už jsou registrováni rodiče. „Zkuste požádat o registraci dospívajícího u svého lékaře, členy rodiny svých pacientů praktici většinou ještě berou,“ dodává Tichý. Další cestou je zkusit přímo kontaktovat jednotlivé praktické lékaře ve vašem okolí.

Klíčová slova: