Transplantace srdce už je běžná věc. Za deset let ji podstoupilo 437 Čechů

První experimenty s přenosem srdce prováděli lékaři před více než 100 lety
 

Že vám to zní neuvěřitelně? První experimenty s přenosem srdce prováděli lékaři před více než 100 lety. Výměna srdce za nové doktorům dnes zabere tři až čtyři hodiny operování. V Česku podstoupilo za posledních 10 let výměnu srdce 437 lidí, pojišťovnu to stálo půl miliardy.

Desítky lidí dostanou každý rok šanci na nový život. Za posledních deset let podstoupilo výměnu srdce 437 Čechů, kterou pojišťovna zaplatila. Nejstarší člověk dostal nové srdce v roce 2005, bylo mu 74 let. Od té doby žije aktivním životem a letos slaví 85 let.

Zájem o výměnu srdce neustále stoupá. I když jsou v letech určité výkyvy. Ty jsou však dány především počtem orgánů, které jsou ve kterém roce pro transplantaci k dispozici.

 

 

Díky výměně srdce se člověku prodlužuje nejenom život samotný, ale zlepšuje se i jeho kvalita. Zlepšení pociťuje nemocný hned po zákroku, již v prvních dnech po operaci. Léčení probíhá rychle, již v prvních týdnech se může člověk navrátit k normálnímu životu.

Českým průkopníkem transplantací srdce je Institut Klinické a Experimentální Medicíny (IKEM), první srdce tu „vyměnili“ již před třiceti lety roku 1984. Daný člověk s ním žil 13 let.

Vůbec první transplantaci srdce provedl roku 1968 tým profesora Karola Šišky v Bratislavě. Tehdy čtyřiapadesátileté ženě voperoval srdce, které však vydrželo jen 5 hodin. Od té doby udělal celý obor obrovský skok vpřed. Česká republika se zařadila mezi deset nejúspěšnějších zemí na světě, co se týká počtu transplantací srdce na milion lidí.

Ve světě se momentálně transplantuje kolem 5 500 srdcí ročně. Srdce dárce nesmí být mimo tělo bez oběhu déle než 4-5 hodin.