Nově zvolený starosta rozdělil Nymburk na dva tábory. Jaké změny chystá

Pavel Fojtík, nový starosta města Nymburk
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Výměna vedení na nymburské radnici vyvolala řadu diskusí. Nového starosty Pavla Fojtíka jsme se zeptali, jak celou situaci vidí a zda se neobává reakcí rozštěpeného veřejného mínění.

V Nymburku došlo k nečekaně rychlé výměně vedení města včetně starosty. Jednalo se o změnu v rámci jednání městského zastupitelstva. Tomáše Macha (ČSSD) na starostovském křesle nahradil Pavel Fojtík (Změna pro Nymburk, ZpN).

Bylo hlasování o změně ve vedení města opravdu náhlé, nebo o chystané změně tehdejší starosta věděl?

Pan starosta Mach znal můj postoj k jeho vedení města už déle než čtvrt roku, z řad opozice se stížnosti ozývaly ještě déle. Stačí připomenout propojení na Vodovody a kanalizace Nymburk (VaK), kde byl pan Mach po celou dobu působení na radnici zaměstnán. Není pravda, že o možnosti hlasování o jeho odvolání nevěděl, jak bohužel tvrdí. V moderní demokracii je běžné, že pokud někdo neplní své závazky, je odvolán, a tak se i stalo.

Proč si myslíte, že se rozvířila tak živá debata o odvolání starosty Macha?

Lidé v Nymburku nejsou na podobné změny zvyklí. Vždyť před současným hejtmanem Středočeského kraje Milošem Peterou, který Nymburku čtyři roky starostoval, zastával Ladislav Kutík starostovský post celých dvacet let. Stačí se ale podívat například do Bělé pod Bezdězem, tam se během roku a půl vystřídali starostové tři. Nejde určitě o puč, jak se povídá, ale o reakci na neplnění závazků ze strany bývalého vedení Nymburka.

Jaké konkrétní požadavky podle vás radnice neplnila?    

Jedná se například o nymburský sportovní areál Základní školy Letců RAF. Jde o rozsáhlý areál s velkým potenciálem pro sportovce i širší veřejnost, ale o modernizaci se stále jen hovoří. Vím, jedná se o velkou sumu, rekonstrukce čtyřicet let starých sportovišť a staveb by si vyžádala asi sedmdesát milionů korun. Nevím však, proč se jednání o modernizaci nikam neposunula a nejednalo se o podpoře projektu s vedením Středočeského kraje, když to bývalý starosta sliboval. Kutná Hora dostala z krajského úřadu dvacet milionů korun na výstavbu nové sportovní haly, nerozumím tomu, že někde to jde, a jinde nikoliv.   

Modernizace školního sportovního areálu bude tedy vaší prioritou?

Jistěže a nikoliv jedinou. Uvidíme, co bude po volbách, ale priority jsou dány. Za nové vedení města mohu říct, že například rozvoj Průmyslové zóny – Sever vidíme úplně jinak než naši předchůdci. To chtěli vybudovat takzvanou První česko-čínskou průmyslovou zónu. Z toho jsme měli obavu, neboť nechceme, aby se zde neřízeně stavěla kvanta montážních linek. Jsme otevřeni firmám, které nabídnou přidanou hodnotu v podobě zavádění inovačních technologií a podobně.

První místostarostkou je nyní  Adriena Gabrielová (ANO 2011), druhým místostarostou Jan Ritter ml. (Nymburští demokraté). Do rady města byli zvoleni Tomáš Danzer (Změna pro Nymburk), Marek Velechovský (TOP 09), Ladislav Gabriel (ANO 2011) a Ivan Černovský (Nymburští demokraté). Nymburskou radnici v následujícím období povede tato koalice: Změna pro Nymburk, ANO 2011, Nymburští demokraté a TOP 09.

Kontaktují vás nyní občané s dotazy?

Ano, kontaktují mě, je to pochopitelné a snažím se všem odpovídat. Píší mi na facebookové stránky a nejčastějším dotazem je, proč jsme nepočkali se změnou vedení města do voleb za dva roky. Odpovídám jasně, protože chceme plnit to, co jsme občanům slíbili, a za stávajícího vedení radnice to jednoduše nešlo.

Jak vás na radnici přivítali úředníci?  

Ke konci týdne jsem svolal mimořádnou poradu, kde jsem všem pracovníkům vysvětlil, že změna ve vedení města nesmí mít na fungování městského úřadu a dalších jeho institucí žádný vliv. Je to samozřejmě změna pro všechny, ale věříme, že se to brzy zaběhne. Máme jasno, co chceme prosazovat. A pokud mohu k dnešku zhodnotit, na úřadě vše běží tak, jak má. Tímto chci také uklidnit  všechny obyvatele Nymburka, ať už se mnou sympatizují více či méně.