Kruháč nahradí křižovatku. Týnec vsadil na bezpečnější dopravu

Kruhové objezdy jsou bezpečnější než křižovatky
 

Křižovatka ulic Ing. Františka Janečka, Benešovské a Na Chmelnici v Týnci nad Sázavou se dočká kruhového objezdu. Při rekonstrukci zůstane průjezd místem částečně zachován.

Kruhové objezdy řidiči vítají, jsou bezpečnější a zároveň urychlují průjezd frekventovanými křižovatkami. Právě zvýšený provoz na křižovatce ulic Ing. Františka Janečka, Benešovské a Na Chmelnici v Týnci nad Sázavou vedl k rozhodnutí, že na místě vznikne kruhový objezd. Vždyť místem projíždí až 6 tisíc aut denně, na malé město poměrně vysoké číslo.

Rekonstrukce se týká křižovatky pod hotelem, která bude změněna na kruhový objezd. Ten má zklidnit dopravu, zajistit její plynulost a zvýšit bezpečnost. "Přestavba křižovatky s sebou přinese určitá dopravní omezení, ale město projektantům dává připomínky, aby byl vždy zachován alespoň částečný průjezd křižovatkou, aby nebyla úplná uzavírka dlouhodobá, maximálně krátkodobá, v řádu počtu jednotek dnů," slibuje řidičům starosta města Martin Kadrnožka​. Součástí rekonstrukce bude i oprava chodníků, dešťové kanalizace a vodovodu.​ Navíc přibude samostatný pruh pro cyklisty, protože místem prochází cyklostezka.

"Už máme dokončenou projektovou dokumentaci, na jaře vybereme stavební firmu a do podzimu bude kruhový objezd hotový," vysvětluje postup starosta města Martin Kadrnožka. Rekonstrukce probíhá pod taktovkou Středočeského kraje, který si na ni přidělí dotaci.