O víkendu jedině na Křivoklát a parním vláčkem!

Podíváte se na tento jedinečný hrad?
 

Tuto sobotu 1. října vypraví České dráhy parní vlak z Prahy-Braníka na 22. ročník rytířských slavností „Křivoklání“ na hradě Křivoklát. V čele expresu sestaveného z historických vozů pojede parní lokomotiva „Ušatá“. Cestující s rodinnými a zpátečními jízdenkami na parní expres získají 20% slevu ze vstupného na prohlídkový okruh hradem.

Parní expres na Křivoklání bude odjíždět z Prahy-Braníka v 9:13 a na Křivoklát vlak přijede v 11:14. Cílovou stanicí bude Lužná u Rakovníka, kde se nachází železniční muzeum Českých drah. Zpět z Lužné u Rakovníka pojede souprava ve 14:53, z Křivoklátu pak v 15:52. Příjezd na branické nádraží je plánován na 17:43.

Zpáteční jízdenka z Prahy na Křivoklát bude stát dospělé cestující 280 korun. V prodeji bude pro tento úsek také rodinná zpáteční jízdenka z Prahy na Křivoklát za 570 Kč a jednosměrná jízdenka za 240 Kč. Děti od 6 do 15 let mají poloviční slevu, děti do 6 let cestují zdarma bez nároku na místo k sezení. V prodeji budou také jízdenky z Křivoklátu do Lužné u Rakovníka, jednosměrná za 60 Kč, zpáteční jízdenka za 120 Kč. Jízdenky s bezplatnými místenkami je možné koupit v předprodeji v Praze na Masarykově nádraží v mezinárodní pokladně (denně od 8:00 do 18:00 hod.) nebo v osobní pokladně v Praze-Braníku (denně od 7:00 do 11:30 a od 13:30 do 17:20).

Na jaký další hrad se podíváte? Máme pro vás jednoduchý přehled! Kam na hrad? Vydejte se po stopách králů

Křivoklání se koná o víkendu 1. a 2. října, oba dva dny od 10:00 do 16:30. Evropsky úspěšná skupina historického šermu Merlet opět připravila nevšední podívanou pro všechny věkové skupiny diváků. Ti budou moci na vlastní oči spatřit šermíře, tanečnice, kejklíře, uslyšet dobovou hudbu, prožít divadelní příběhy, fandit udatným rytířům a spílat falešným raubířům, ohmatat si zbraně a zbroje či vystřelit z luku nebo kuše. Pro návštěvníky bude připraven tradiční jarmark a chybět nebude ani bohaté občerstvení (medovina, pivo, svařené víno, placky, buřty, staročeské polévky, pečené maso, turecký med nebo perník).

Vypravíte se na Křivoklát parním vláčkem?

Královský hrad Křivoklát

Křivoklát je jedním z nejstarších, jeho kořeny sahají do 12. století. Za panování Přemysla Otakara II. vznikl rozsáhlý, velkolepý královský hrad. Ten výrazně přestavil Václav IV. a později dobudoval Vladislav Jagellonský. Křivoklát několikrát vyhořel. Stal se obávaným vězením a jeho význam prudce poklesl. Romantismus 19. století a zejména majitelé hradu Fürstenberkové, kteří hrad drželi až do roku 1929, jej díky restaurování zachránili. Dospělí si zaplatí 150 korun, děti potom 110, rodinné vstupné vás vyjde na čtyři stovky. 

 

Klíčová slova: