Víno! Víte kam na to nejlepší? Přeci na Mělnicko

Máte rádi víno?
 

Existují malá i velká vinařství, je jen na vás, co si vyberete. Pojďte s námi ochutnat to nejlahodnější vínko. Určitě budete spokojeni!

Nejstarší vinice

V blízkosti obce byla založena na slunné jižní straně vrchu Cecemína u Dřís první vinice u nás, a to již v samotných počátcích vlády rodu Přemyslovců. Táhla se po stráni nad dnešními Nedomicemi až ke Všetatům. Už tenkrát se jí říkalo „Vinice sv. Václava“. Díky ideální, tedy k jihu obrácené poloze a kvalitní půdě, rodila po staletí spoustu velmi dobrého vína.
Prastará vinice byla ale roku 1818 zrušena, neudržovaná logicky pustla. Až roku 1905 byl proveden pokus o její obnovení za přispění kapituly. Tak došlo na ploše 28 a 77 m2 k zasazení mělnické révy. Bohužel neúspěšně. Zbytky původní vinice zanikly při pozemkové reformě (1921) rozparcelováním dříského dvora.
Díky obecnímu úřadu v Dřísech byla obnovena až teprve nedávno.

K vinici se váže několik pověstí :

První vypráví o tom, že to byla kněžna Ludmila, manželka knížete Bořivoje a dcera pšovského vojvody Slavibora, která zde dala vysázet vinnou révu – prý moravskou, dar samotného knížete Svatopluka. Na vinicích jí měl pomáhat její vnuk – pozdější kníže Václav (proto název vinice sv. Václava).
Další je z období třicetileté války. Na úpatí vrchu Cecemína měly být vinné sklepy, které byly v době nepokojných válečných let zazděny, aby víno bylo chráněno před vojáky. Místo bylo zasypáno hlínou a zarostlo trávou a jelikož válka trvala mnoho let, někteří obyvatelé prchli, byli pobiti a další zemřeli, nemohli lidé v pozdějších dobách otvor do sklepů najít a dodnes ho nikdo nenašel. Tak se prý pod vrchem Cecemína dodnes nachází mnoho vína.
Jiná vypráví o tom, že se u kapličky na Cecemíně objevují bezhlaví rytíři, pokud má být nějaká vojna. (http://www.drisy.cz/)

Širokou škálu vinařství najdeme kolem Mělníka. Mělnická vinařství jsou velmi dobrá a vyhledávaná. Na jejich přehlídku jste mohli zajít při vinobrání před 14 dny. Pokud jste to nestihli, nevadí. Určitě je zvládnete navštívit jednotlivě. 

Víte jak máte poznat ten pravý burčák? Sezona burčáku vrcholí. Jak poznat ten pravý

Vinařství Bettina Lobkowicz Mělník - vyrábí víno z vlastních hroznů

Navazuje na staletou vinařskou tradici na Mělníku. Tady vládne historickým vinicím Trojslava, Velclovka, Koráb, Thunovka, Sirotčí, Klamovka, Městská, Turbovice, Šternberka, Trautmanka. Vinice jsou položené na jižních a západních svazích řeky Labe, je zde teplo a nadmořská výška 200 metrů. Víno se potom vyrábí v rekonstruovaných sklepech přímo u řeky Labe. Kromě vín ve vinařství zakoupíte například místní sekt, dále vinné destiláty a olej z hroznových jader. V blízkosti najdete udržovanou zahradu, kde je možno posedět, ochutnat víno a odpočinout si v klidné atmosféře řeky. Vyrazit můžete i na kole, v blízkosti je Polabská cyklostezka.

Vinařství Kraus

Rodinná firma Mělnické vinařství Kraus nabízí široký sortiment vína. Sídlí přímo v Mělníku, proslulém městě vína nad soutokem Vltavy a Labe. Historie pěstování révy v okolí sahá až do roku 892, nejvíce se tady o rozkvět vinařství zasloužil Karel IV. Kraus navazuje na starou tradici mělnického vinařství.

Vinařství Vondrák

Rodinné vinařství začalo vyrábět v devadesátých letech. Dneska hospodaří na 10 ha vinic, které najdete na jižních svazích břehu Labe. Zdejší opukové půdy jsou velmi přínosné a prospívají kvalitě vína. Pokud chcete přívlastkové víno, stavte se.

LOBKOWICZKÉ VINAŘSTVÍ ZÁMEK MĚLNÍK, s.r.o.

Historie Lobkowického zámeckého vinařství má své kořeny v roce 1753. V roce 1909 zde byl vykopán sklep sv. Josefa, také přošel rekonstrukcí roku 2009. Ve sklepě byly instalovány moderní technologie, a tím byl dán první impuls k návratu vinařství na zámek. 

JEVINĚVSKÉ VINAŘSTVÍ

Jeviněvské vinice najdete na historické vinici rodu Chotků. Vinohrad má 6 ha a leží na strmém svahu s opukovým podložím, je postupně obnovován a hospodaří na něm od zimy až po sklizeň Ing. Štěpán Sedlák.