Naučte se rozpoznat rakovinu hlavy a krku

Zobrazit fotogalerii (3)
 

Že ještě vůbec nevíte, co to je rakovina hlavy a krku a kde v těle může nádor vzniknout?

Rakovina hlavy a krku může postihnout každého z nás. Co to vůbec je? „Národní onkologický registr zahrnuje pod pojem rakoviny hlavy a krku nádorové postižení rtů, dutiny ústní, hrtanu, hltanu, nosohltanu, dutiny nosní i dutin paranazálních a postižení slinných žláz,“ vysvětlila MUDr. Lucie Benešová z ORL oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov.

Kdo je nejvíce ohrožený rakovinou v těchto místech? Především kuřáci a lidé, kteří pijí alkohol. Velkou většinou některých nemocných jsou lidé, kteří mají v těle virus HPV, což je lidský papilomavirus. Jde o pohlavně přesnosný virus, který se přenáší sexuálním i orálním stykem.

Protože se virus HPV přenáší především rizikovým sexuálním chováním, v některých zemích už se plošně očkují mladá děvčata ve věku 11-14 let, ale i chlapci. U nás je možné očkování chlapců bez úhrady pojišťovnou.

„Statistiky ukazují, že asi 70 % některých nádorů ústní části hltanu (orofaryngu) je způsobeno právě infekcí HPV a výskyt nově zachycených nádorů s prokázanou infekcí HPV strmě stoupá po celém světě. Nádory orofaryngu tvoří v České republice téměř čtvrtinu všech nádorů spadajících do ORL oblasti. V poslední dekádě došlo v jejich výskytu k suverénně nejvýraznějšímu nárůstu. Mezi lety 2000 – 2010 se počet nově diagnostikovaných karcinomů orofaryngu skoro zdvojnásobil,“ uvedla lékařka ORL oddělení benešovské nemocnice.

Kdo je ohrožený rakovinou hlavy a krku?

„V ordinacích lékařů se díky vzrůstající promořenosti populace virem HPV stále častěji objevují lidé mladšího věku, vyššího dosaženého vzdělání a socio-ekonomického postavení a v dobrém zdravotním stavu. Ačkoli typický většinový pacient s rakovinou v oblasti hlavy/krku odpovídá spíše profilu muže ve věku 60 – 65 let s pramalým zájmem o vlastní zdraví, který je silným kuřákem a kouření kombinuje s vyšší konzumací alkoholu,“ popsala MUDr. Benešová.

A lidí s rakovinou hlavy a krku stále přibývá bez ohledu na to, jestli je příčinou infekce virem HPV. Data Národního onkologického registru ukazují, že je každý rok rakovina hlavy a krku nalezena u 1 500 mužů a 430 žen, je tak desátým nejčastěji diagnostikovaným typem rakoviny. „Počet nově diagnostikovaných případů rakoviny hlavy a krku se mezi lety 2000 a 2010 zvýšil u mužů o více než 11 %, u žen dokonce téměř o 37 %. A bohužel u žen ani úmrtnost neklesá (18 %),“ doplnila MUDr. Benešová.

Co stojí za vznikem tohoto druhu nádoru?

Jak už bylo řečeno, vznik nádoru postihuje zejména kuřáky, ale i lidi, kteří nadměrně pijí tvrdý alkohol. Nejhorší je kombinace obojího. V posledních 20 letech je pak na vině virus HPV. Bohužel je rakovina hlavy a krku většinou odhalena až v pozdních stadiích. „Pacienti přicházejí k lékaři pozdě (viz obrázek Vývoj incidence stadií).

Bohužel se v České republice tento trend nedaří nijak obracet a zastoupení nejzávažnějšího stadia (stadium 4) stále prudce roste. Přitom včasná návštěva lékaře, stanovení správné diagnózy a brzké doporučení ke specialistovi by mohlo výrazně zlepšit šance pacientů na přežití,“ zdůraznila MUDr. Lucie Benešová.

Kdy zpozornit? Na vyšetření je dobře chodit preventivně, nicméně určitě jděte k doktorovi, pokud pocítíte některý z následujících příznaků více než tři týdny: bolestivost jazyka a nehojící se vřed v ústech, bolest krku, dlouhodobě trvající chrapot, bolest při polykání, bulka na krku a jednostranná nosní neprůchodnost s hlenovým výtokem.