Kraji chybí lékaři i sestry

Lékařů Středočeský kraj moc nemá
  |  Komerční sdělení

Další z problémů, který trápí střední Čechy – zdravotnictví! Chybí sestry i lékaři, proč odchází? 

Středočeskému kraji chybí desítky lékařů a zdravotních sester. Logicky jdou za lepším někam, kde je patřičně ocení. Středočeský kraj tomu jen přihlíží a nesnaží se problém řešit. Dokument, který by měl určovat, jakým směrem se bude zdravotnictví ubírat, tzv. Strategii rozvoje zdravotnictví 2014 – 2020, protlačila koalice ČSSD a KSČM s dvouročním zpožděním teprve nedávno. Kritici dokumentu vyčítají, že je amatérsky zpracovaný a také naprosto neaktuální. Koncepci zdravotnictví, kterou zadala radní pro zdravotnictví středočeského kraje Jiřina Fialová (KSČM), chybí jakákoliv vize do budoucna i konkrétní návrhy řešení opravdových problémů, které zdravotnictví má. Kvalita strategického dokumentu bohužel odpovídá odborné úrovni radní Fialové, která nedokončila ani středoškolské vzdělání.

Jiřina Fialová (KSČM) Narodila se v Horních Beřkovicích, od roku 1977 žije v obci Vraňany. Je rozvedená, má dva syny a pět vnoučat. V letech 1969 – 1971 pracovala coby úpravářka vody v kotelně v Psychiatrické léčebně Horní Beřkovice, pak v období let 1973 – 1977 jako skladnice, expedientka, materiálová účetní a sekretářka ředitele v podniku Prefa, závod Porobeton Horní Počaply. Po přesídlení do Vraňan zde byla v letech 1977-1986 zaměstnána jako skladnice, vedoucí skladu velkokuchyní a pracovnice dopravního oddělení v místním podniku Kovoslužba. (wikipedia)

Podle Martina Kupky (ODS) spočívá cesta, jak zlepšit současný stav zdravotnictví, v lepším odměňování středního zdravotnického personálu i lékařů. Pozornost chce také napnout k posílení terénní zdravotnické služby, která je méně nákladná a umožní lidem zůstat déle v domácím prostředí. „Kraj v minulosti investoval především do zdí a vybavení nemocnic, ale zapomněl na to, že klíčovou složkou zdravotní péče jsou lidé. Lékaři a sestry jsou finančně podhodnoceni, a proto nemocnice opouští. S novými přístroji vlastně nakonec nemá kdo pracovat a jejich vytížení není stoprocentní, tím krajské nemocnice také trpí,“ říká Kupka.

Co Martin Kupka říká k problému modrých zón? Modré zóny Středočeský kraj neřešil!

Podle Kupky by se kraj mohl se situací mnohem lépe popasovat. „Kraj situaci může ovlivnit, ale rezignoval na to. Pes je zakopaný i v tom, že celou oblast na kraji řídí nekompetentní radní. Náš recept je začít sledovat odměňování lékařů a sester, kvalita má být zaplacená, pracovitost a nasazení je potřeba řádně odměnit a zajistit dobrý přístup personálu právě k další kvalifikaci, dalšímu vzdělávání,“ pokračuje Kupka.

Samozřejmě i ve Středočeském kraji platí, že zdravotnictví netvoří pouze nemocnice, ale zahrnuje síť lékařů primární péče, ambulantních specialistů, lékáren, domácí zdravotní péče, dopravní zdravotní služby, léčeben dlouhodobě nemocných, odborných ústavů, dětských léčeben, lázní a samozřejmě i síť poskytovatelů tzv. nelékařské zdravotní péče – psychologové, logopedi apod. Zásadní a velmi důležité postavení má zdravotnická záchranná služba, do které by měl kraj investovat, protože služby v terénu se dnes dokáží vyrovnat ošetření v nemocnicích a zachraňovat tak životy efektivněji než kdy dřív, u některých ošetření dokonce není nutná ani hospitalizace. To je cesta, kterou by se kraj měl vydat, protože s sebou nese úspory, které nemají vliv na péči o pacienty a jejich komfort.

Martin Kupka
Martin Kupka (ODS) se narodil 28. října 1975 v Jilemnici. Vystudoval žurnalistiku a následně masovou komunikaci na Fakultě socialních věd UK v Praze. Při studiu pracoval v Českém rozhlase na stanici Vltava a Praha. V roce 2001 a 2002 působil jako tiskový mluvčí pražského magistrátu. Bylo to v době, kdy byl primátorem Igor Němec (ODS) a kdy Praha bojovala s tisíciletou povodní. Byl u zakládání call centra a zaváděl do praxe tiskové konference, které následovaly po zasedání krizového štábu. Poté nastoupil jako tiskový mluvčí Středočeského kraje, hejtmanem byl Petr Bendl (ODS). V roce 2010 čtyři měsíce pracoval jako mluvčí vlády Petra Nečase. Pak se ale stal starostou Líbeznic. Ve volném čase se věnuje rodině, rád bere děti na procházky, kolo nebo do bazénu. Krátký čas podnikal v odvětví komunikace a PR.