Svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi navštívili Zeman i Klaus

Mše ve Staré Boleslavi
 

Na mši ve Staré Boleslavi zavítal Miloš Zeman. Nebyl tam sám, přijel i jeho předchůdce Václav Klaus, nechyběl ani vicepremiér Pavel Bělobrádek a Miroslav Kalousek.

Na tradiční svatováclavskou pouť na Mariánském náměstí nedaleko kostela, kde byl patron české země před 1081 lety zavražděn, dorazila spousta lidí. Mimo jiné i politici.

Úplně poprvé se zúčastnil i prezident Zeman. Tisíce návštěvníků si poslechlo, že svatý Václav byl jedním z učitelů evropské civilizace. Křesťanské hodnoty jsou pak podle kazatelů pro Evropu a pro svět tou nejlepší variantou. Zazněla i myšlenka, že by přestavitelé státu a církve mohli více spolupracovat. Mši sloužil brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Kázal i kardinál Joachim Meisner.

Na závěr mše vystoupil se svým projevem i prezident Zeman. Také on vyzýval k návratu ke křesťanským kulturním kořenům v době, kdy Evropa čelí náporu islámského fundamentalismu. Zavzpomínal na slova z pomníku Bible kralické: "Bůh láska jest." Přednes pokračoval "Lásky kdybych neměl, nic nejsem“, ani to ještě nebyl konec. Prezident znovu zdůraznil hledání kulturních kořenů v náporu islámského fundamentalismu a vybídl k návratu k nim. Návštěvníkům pak přál víru, naději a lásku.

Hlavní atrakcí svatováclavské poutě je lebka svatého Václava, která do Staré Boleslavi doputovala z pražského hradu. Ta je vystavena v bazilice svatého Václava. Dlouhá fronta se stojí také na obnovený hrob svatého Václava. V tomto hrobě, či spíše schránce, by měly být uloženy kosti světce, a to nejspíše z jeho ramena nebo stehna. Na mši a na ostatky svatého Václava se přišlo podívat zhruba 5 000 návštěvníků. Čeká je i bohatý program, poslechnout si mohou už teď středověkou hudbu na náměstí. Lebka svatého Václava opustí Starou Boleslav v 17:00.

Připomeňme si, že Česko dnes 28. 9. slaví den své státnosti a odkaz svého patrona, svatého Václava. Ten byl 28. září 935 na příkaz svého mladšího bratra Boleslava zavražděn právě ve Staré Boleslavi.