Přestaňte s kouřením ze dne na den. Jak?

Kouření zabíjí...Zákaz kouření bude platit (nejen) ve všech hospodách
 

Jestli chcete skoncovat s kouřením ze dne na den a bez pomoci, budete potřebovat hodně vytrvalosti a zároveň musíte najít něco, co budete dělat místo kouření. Víte, jak zvládat opakované návaly potřeby nikotinu?

Určitě jste již slyšeli o tom, že přestat kouřit ze dne na den je to nejlepší, co můžete udělat. Už žádné výmluvy typu „snižování dávky postupně“, které stejně k ničemu nevede. I dvě cigarety denně působí ve vašem těle negativně. Když přestanete kouřit ze dne na den, bude to mít celou řadu výhod.

Výhody

  • I když to bude nepříjemné, nebude to trvat tak dlouho. Nepotřebujete měsíce ani léta na postupné odvykání. Zvládnete to doslova hned a jednou provždy.
  • Pokud přestanete kouřit, budete dříve zdraví – zvláště pokud máte zdravotní problém, který způsobilo vaše kouření.

Nevýhody

  • Můžete mít velké abstinenční příznaky, jako je podrážděnost, deprese nebo úzkost.

Sepište si i svoje vlastní výhody a nevýhody, které vnímáte. Potom si to přilepte někam, kde si to budete každý den číst. Nebo na papírek, který budete mít všude s sebou, například v peněžence.

Sepište si výhody a nevýhody kouření

Odhalte svoje spouštěče kouření

Každý má ke kouření trochu jiný důvod, někdy je to náštěva hospody spolu s kamarády, někdy třeba sledování filmu. Jsou lidé, kteří si ke kouření najdou vždycky důvod. Pamatujte na to, že jestli kouříte hlavně pro překonání úzkosti, dá se to reálně řešit jinou cestou. Sepište si postupně na papír všechny svoje potenciální spouštěče a potom přemýšlejte nad alternativami.

Třeba pokud máte přátele, kteří kouří, začněte organizovat večírky vy sami v nekuřáckých prostorách nebo se začněte stýkat s lidmi, kteří nekouří. Můžete zkusit navštívit i terapie pro kuřáky, kde si vyslechnete jak úspěšné, tak neúspěšné příběhy. Jestliže kouřením ventilujete úzkost, nejlepší bude, když se naučíte uvolňovat své emoce přirozenou cestou – sportem, procházkou, ale i pláčem či na terapii.

První dny jsou nejhorší

Zkuste už předem počítat s tím, že první dny budou ty nejhorší. Nemělo by to být tak, že přestanete kouřit na týden a potom si vlastně řeknete, že můžete začít znovu. Opravdový nekuřák z vás nebude zcela ani za měsíc. Mějte na paměti, že i jedna cigareta vám způsobuje nenavratitelné poškození orgánů. I jedna cigareta může způsobit ucpání cévy.

Odměňujte se za každý den nebo za několik úspěšných dní, týdnů i měsíců nekouření. Může to být třeba pro ženu oblečení, investice do kosmetiky, fitcentra, pro muže mimo cvičení třeba investice do výpočetní techniky nebo oblíbený koncert. Může to být cokoliv, co vás udělá šťastnějšími a odměníte se tak za své úspěchy.

Zkuste hodně pít

Buďte aktivní. Nejlepší cesta, jak přestat myslet na cigaretu, je být stále v pohybu. Jinak řečeno zaměstnat nejen ruce, ale i mozek a tělo něčím jiným. Zkuste pít hodně vody, čaje, žvýkejte žvýkačky, vyzkoušejte bonbony. Zkrátka mějte zaneprázdněná ústa. Totéž platí o rukou – kreslete si, hrajte si s telefonem nebo mačkejte balonek. Cokoliv, co vám pomůže nemít prostor pro cigaretu. Začněte cvičit, ať už doma nebo venku. I pouhých třicet minut každý den vám pomůže k pevnějšímu zdraví. K tomu zkuste pravidelně chodit na procházky, kdykoli budete mít chuť si zapálit.

 

Co když si jednou zapálíte znova?

Občas se stane, že prostě ztratíte kontrolu a zapálíte si. To nejhorší, co můžete udělat, je říci si „teď už je to stejně jedno“ a dohnat to celou vykouřenou krabičkou. Když si zapálíte, nemusíte si to vyčítat, ale zkuste přemýšlet nad tím, proč k tomu došlo. Byli jste ve stresu? Zamyslete se, jak zdroj stresu omezit. Jestli se chcete uvolnit, běžte si raději zaběhat, něco dobrého si uvařte, dejte si kousek čokolády nebo si napušťte vanu a sledujte svůj oblíbený film. Proti stresu se toho dá udělat hodně.

Jestli to bylo spíš návykem, když jste si dali cigaretu na párty, zkuste se buď těmto místo vyhnout, nebo si připravit žvýkačku, něco dobrého, čemu se budete věnovat namísto kouření.

I když vás budou situace ohledně kouření neustále dohánět, nikdy to nevzdávejte a nepodlehněte jenom proto, že jste měli slabou chvilku. Pokud už jste nějakou dobu nekouřili a opět selhali, jednoduše najeďte hned po selhání na původní plán. Neodkládejte to „až na ráno“ - bezprostředně po slabé chvilce jednoduše přestaňte kouřit a držte se toho jako dřív.

Místo kouření si radši něco dobrého uvařte

Přestat kouřit ze dne na den se podaří pouze třem až deseti procentům lidí. Jestliže se vám to stále nedaří, je na čase vyzkoušet terapii. Máte na výběr behaviorální terapii, kdy vám terapeut pomůže odhalit, co způsobuje vaši chuť na cigaretu, a postupně společně budete kouření odbourávat.

Vyzkoušet můžete i nikotinovou terapii, ta spočívá v nikotinových náplastech, žvýkačkách a sprejích, které dodávají tělu nikotin bez tabáku. Můžete tak odvykat postupně. Rozhodně se také lékaře zeptejte na léky, které by vám pomohly přestat s kouřením. Nejlepší je kombinovat více metod najednou a najít si někoho, kdo vás bude při odvykání podporovat.