Smrtelné nehody, transplantace srdce i skvělé recepty. To byl týden ve středu Čech

 

Týden ve středu Čech byl opět plný událostí. Pojďte si je s námi připomenout.

I když je Praha velká, je jako jedna spojená nádoba. Nehoda na jednom konci zkomplikuje dopravu na tom druhém. Tři místa jsou ale nejhorší a promění Prahu na obří parkoviště. Vlaky stojí i na trati mezi Olbramovicemi a Sedlčany. Výluka potrvá 20 dnů, tedy až do 18. října. Náhradní autobusy pojedou podle výlukového jízdního řádu.

Týnec nad Sázavou zrekonstruuje křižovatku, na které se objeví kruhový objezd. Město si od toho slibuje, že křižovatka bude bezpečnější. Je pravda, že středočeské silnice zvýšit bezpečnost potřebují. V sobotu zemřela žena při nehodě u Turska, když auto, v němž cestovala, narazilo do stromu. Do stromu narazilo i auto, které v noci na neděli řídil opilý řidič. Ve vysoké rychlosti nevybral zatáčku a vylétl mimo silnici. Náraz zabil pětadvacetiletého muže na místě spolujezdce. Tragický však byl i minulý víkend, kdy také zemřeli dva lidé a několik jich bylo těžce zraněno. Je to smutné, ale účastníci nehod se často stávají dárci orgánů. Například taková transplantace srdce už je dnes běžná věc, za posledních 10 let ji podstoupilo více než 400 Čechů.

"To dítě je ale nevychované, chvilku neposedí," pomysleli jste si to někdy? Jenomže to dítě je prostě možná jen jiné. Děti s ADHD potřebují denně vybít spoustu energie, to si myslí většina lidí včetně jejich rodičů. Psychologové však varují, je to právě naopak. Děti s ADHD nepotřebují unavit, potřebují si odpočinout. Až vám potomek vyroste, bude čas přejít od dětské doktorky k lékaři pro dospělé. Víte, do kdy musíte nového doktora najít? Může to ale být problém, protože v kraji chybí lékaři i sestry.

Pavel Fojtík, nový starosta města Nymburk

Ke změně došlo i v Nymburku, kde mají nového starostu. Výměna vedení na radnici však vyvolala řadu diskusí, a tak jsme se nového starosty Pavla Fojtíka zeptali, jak celou situaci vidí a zda se neobává reakcí rozštěpeného veřejného mínění.

S plným žaludkem je svět hned krásnější
A jako každý týden jsme pro vás i tentokrát přinesli pár skvělých receptů. Například na cibuli - pečenou, smaženou či vařenou, ale v každém případě skvělou. Nebo si udělejte špagety z dýně, jsou prostě skvělé. A až se dobře najíte, dejte si sklenku dobrého vína. Víme, kde mají to nejlepší.