Senátní volby 2016: Udrží se "Obr", nebo se ocitneme pod Peřinou?

Jiří Oberfalzer, ODS
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Obhájí o víkendu současný senátor Jiří Oberfalzer z ODS své senátorské křeslo? Ve volbách 2016 se o mandát do horní poslanecké sněmovny za obvod Beroun uchází osm kandidátů, což je nebývalá konkurence.

Obhájce mandátu Jiří Oberfalzer

Jiří Oberfalzer, ODS

Přestože Občanská demokratická strana není celostátně příliš v kurzu, na Praze-západ zůstala silná. Jiří Oberfalzer svůj post již jednou obhájil. V obcích okolo Berouna se těší velké oblibě, také díky své zálibě ve společenských, kulturních akcích a ochotnictví. Zabývá se nadační činností, jeho nadace Letorosty rozdala 16 milionů potřebným.

 

 

Má čtyři děti a je rozvedený. Jako bývalý sekretář Týdeníku Fórum v roce 1990 volně navázal a stal se ředitelem Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla. Byl učitelem a terénním geologem.

Jiří Oberfalzer, ODS v průvodu Karla IV.

Jako senátor pomohl prosadit například Zákon na podporu kinematografie a Fondu kultury a Služební zákon. Mediálně známý je berounský „Obr“ hlavně díky marnému boji proti ratifikaci lisabonské smlouvy. "Nebylo by možné Českou republiku přehlasovat ve věci uprchlických kvót," říká senátor dnes. Dále stál proti zákonu o novém rozpočtovém určení daní. V případě znovuzvolení by chtěl prosadit zákon o vyrovnaném rozpočtu, aby se vlády nemohly zadlužovat na úkor dalších generací.

ODS jde letos do říjnových voleb s heslem "Zjednodušme to". Upozorňuje na rostoucí byrokracii a omezování svobody, které považuje strana za výsledek činnosti současné vlády. Jiří Oberfalzer by nechal co nejvíce prostoru k řešení problémů na nejnižší úrovni (města a obce). Sám obcím pomáhá získávat finance na další rozvoj.

Kandidáti mají na svých stránkách řadu referencí. Oberfalzera podporuje hudebník Ondřej Hejma, ředitel divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer, herec Ondřej Pavelka, místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý, europoslanec Petr Mach a nespočet starostů na Berounsku a Praze-západ.

Funkcionář Jiří Peřina

Jiří Peřina, ČSSD

Vystudovaný ekonom Jiří Peřina (ČSSD) je starostou města Hořovice. Od roku 2012 také radním a náměstkem hejtmana Středočeského kraje pro oblast financí. Mnozí mu souběžnost těchto dvou významných funkcí vyčítají, nicméně za stávajícího složení kraje je pro Hořovice jakožto straník jistě prospěšným v získávání dotací. Ve volbách 2016 kandiduje jak na post senátora, tak opět do zastupitelstva Středočeského kraje. Možná tedy budou funkce tři.

Volební plakát Jiřího Peřiny

 

Lidem ve volbách slibuje sociální jistoty "pod Peřinou". Do senátních voleb jde podle svých slov proto, že senátor zmůže mnohem víc než nezávislý starosta. Může oslovit mocnější a vyšší politiky, a tak prosadit své zájmy pro lidi v regionu. Všem by například zvýšil platy. Dalším tématem je výživné, to by se mělo nejen zvýšit, ale platit by ho měl stát a následně vymáhat od neplatičů.

Se svou ženou má dvě dospělé děti.

 

Zastánce svobod pacientů Tomáš Trč

Tomáš Trč (TOP 09 a STAN) je profesorem pro ortopedii, přednostou kliniky ortopedie a traumatologie v pražské nemocnici v Motole, soudním znalcem v oboru a náleží mu autorství několika patentů. Zkrátka odborník.

Tomáš Trč, TOP 09 a STAN

Rodák z Prahy, jehož rodina byla pronásledována komunisty, je ženatý a s herečkou Pavlou má dva syny.

Silným tématem TOP 09 je svoboda. Tomáše Trče jako lékaře bude v případě úspěchu v Senátu zajímat svobodná volba pacienta rozhodnout o způsobu své léčby, čemuž předchází právo na informace. Rád by také předešel odchodům lékařů do Německa. Má recepty na neduhy zdravotnictví na úrovni Ministerstva zdravotnictví i zdravotních pojišťoven.

 

Advokát Jan Holásek

Jan Holásek (SZ + KDU-ČSL + Nezávislí) opírá svou kampaň o nedostatek právníků v Senátu.

Jan Holásek, SZ + KDU-ČSL + Nezávislí

Žije v Dobřichovicích, nedávno si otevřel bezplatnou právní poradnu, což koresponduje s jeho programem "dostupná právní pomoc pro všechny". Známější je jako zakladatel jedné z největších českých advokátních kanceláří Holásek and Partners, kde nyní působí jako externí poradce.

Podporu má od ministra kultury a poslance Daniela Hermana (KDU-ČSL), bývalého předsedy vlády a dlouholetého místopředsedy Senátu Petra Pitharta. Za Holáskem stojí například i bývalý senátor z Nižboru Jiří Rückl, režisérka Olga Sommerová, podnikatel Karel Janeček, herečka a novinářka Magdalena Dietlová a hudebník Josef Štěpánek (XINDL X).

I mladí vstupují do KSČM

Jedním z volebních témat, o kterém komunisté mluví, je zajištění míru a bezpečnosti, a to pouze s naší symbolickou armádou. Jsou totiž iniciátoři referenda o vystoupení z NATO.

Miroslav Matyáš, 40letý komunista

Sám komunistický kandidát Miroslav Matyáš se zajímá především o otázky ekonomiky a zaměstnanosti. Jako velký problém vidí bydlení pro mladé a sociálně slabé občany. Zasadit by se chtěl také o snížení byrokratické zátěže v běžném životě občanů, ale i firem. Řešením může být elektronická komunikace se státními úřady a zjednodušení daňových zákonů. Chce zajistit dostupnou právní ochranu pro všechny bez rozdílu.

Miroslav Matyáš sice splňuje věkovou podmínku pro vstup do Senátu, ale opravdu těsně. V případě zvolení by patřil ve svých 40 letech mezi nejmladší senátory. Je ředitelem úklidové firmy a v politice je nováčkem. Senát označuje za odkladiště nepotřebných politiků a má pocit, že ti lidé si to tam chodí jenom odsedět. To jemu samotnému prý nehrozí.

Rád cestuje a k jeho oblíbeným destinacím patří republiky bývalého Sovětského svazu. Líbí se mu tamní život, který považuje za harmonický. 

 

Zastánce venkovského života Bohumil Stibal

Bohumil Stibal, Hnutí ANO

Bohumil Stibal (ANO 2011) je zatím komunální politik, podnikatel, majitel Zámeckého dvora Všeradice a podle všeho i věčný student. Do roku 2014 vykonával dvě volební období funkci starosty ve své rodné obci Všeradice jako nezávislý. Do vyšší politiky se zatím pokoušel vstoupit jen neúspěšně - v roce 2008 v krajských volbách za NSK (Nezávislí starostové pro kraj) a o pět let později ve volbách do Poslanecké sněmovny, kdy již kandidoval za hnutí ANO. Časem se stal dokonce předsedou okresní organizace ANO v Berouně.

Do senátních voleb jde s heslem "Lepší venkov pro nás i naše děti", zároveň chce obyvatele venkova nasměrovat k návratu ke kořenům a obyvatele měst soustavně a poctivě upozorňovat na problémy, které trápí "obyčejné venkovany".

Bohumilovi Stibalovi fandí řada starostů Prahy-západ, také pak herečka Markéta Hrubešová. Všichni podtrhují jeho pracovitost a schopnost jít si za svým cílem. Otázkou je, zda se takový kandidát nehodí spíše do krajského zastupitelstva.

 

Extremistický kandidát Petr Hampl

Petr Hampl, sociolog a předseda protiislámského hnutí Alternativa pro Českou republiku (APAČI 2017) se rozhodl kandidovat do Senátu, aby byl jeho radikální hlas více slyšet a obstál jako vlastenec.

Petr Hampl má transparentní účet, kam mu můžete posílat peníze!

Česká republika podle něho přestala být bezpečnou zemí. O uprchlické krizi mluví jako o neozbrojené invazi. "Evropská unie je zločinecké spolčení a Sobotkova vláda ohrožuje přežití této republiky," to prohlašuje Hampl na svém youtube kanálu.

Řešení bezpečnosti státu má Hampl řadu. Česká republika má začít chránit vlastní hranici, hlavně s Německem, i kdyby se měly použít zbraně. Bezúhonní by měli mít možnost nosit zbraň, aby se mohli bránit. Ptáme se k čemu, když je invaze neozbrojená?

Co se týká kampaně, každý ji dělá po svém. Tomáš Trč zve lidi do pojízdné kavárny, Petr Hampl nasadil těžkou techniku. Obojživelný obrněný transportér OT-64 SKOT byl hlavním vozidlem kolony, která ve dnech 30. 9. – 3. 10. křižovala okresy Beroun a Praha–západ.

Petr Hampl žije se svou rodinou v Dobřichovicích. Hamplovu kandidaturu do Senátu podpořil na Facebooku například předseda strany Úsvit - Národní koalice Miroslav Lidinský.

 

Půjdou ti, kdo nemají koho volit, do extrémů?

Hnutí občanů za kraje (HOZK) by chtělo docílit, aby hlavní vliv měly na život v kraji skutečně kraje, nikoliv stát. Ten nedohlédne ani na denní potřeby a zájmy místních občanů. Stranictví podle nich není důležité. Jsou pro přímou volbu starostů i hejtmanů

 

JIří Hroník, HOZK

Jiří Hroník (nezávislí, navrhuje HOZK) by chtěl změnit volební zákon, který je nevýhodný pro malé strany, a snížit hranici pro vstup do politiky. Zajímá se o seniorskou otázku. Profesí je ekonom a redaktor Parlamentních listů, které mají s "Parlamentem ČR" pramálo společného. Žádné politické zkušenosti nemá.

 

HOZK vzniklo v roce 2012, údajně pro ty, kteří nemají koho volit. Předseda HOZK Martin Vacek, který vystřídal několik stran a sám mimochodem kandiduje do Senátu, označuje Horní komoru Parlamentu za "politický starobinec".

Na stránkách HOZK se dozvíte hesla o svobodě, spravedlnosti, odpovědnosti, rodině a bezpečnosti, ale nic moc konkrétního, kdo za stranou stojí, co ti lidé dokázali, co už udělali pro ostatní spoluobčany a koneckonců ani to, co dokázat chtějí a jak.

Detailně popisují pouze imigrantskou problematiku. HOZK mluví o invazi, vystoupení z NATO a EU. Jde podle všeho o další extremistickou stranu, která hlásá negativistická hesla, podobné výkřikům Miroslava Sládka. Koneckonců do krajských voleb jdou HOZK v koalici s Republikány Miroslava Sládka a Patrioty ČR.

Abychom dokreslili názorové spektrum, naše vládní koalice není podle HOZK schopná zajistit české zájmy, zatímco prezident Miloš Zeman ano. Rusko nás rozhodně neohrožuje a všechna média jsou jak jinak než lživá.  

 

Kdo získá váš hlas v senátních volbách 2016?

Jiří Oberfalzer, ODS
12% (4 hlasy)
Jiří Peřina, ČSSD
9% (3 hlasy)
Jan Holásek, SZ + KDU-ČSL + Nezávislí
26% (9 hlasů)
Tomáš Trč, TOP 09 a STAN
15% (5 hlasů)
Miroslav Matyáš, KSČM
9% (3 hlasy)
Bohumil Stibal, ANO
9% (3 hlasy)
Petr Hampl, Alternativa pro ČR
6% (2 hlasy)
Jiří Hroník, HOZK
15% (5 hlasů)
Celkem hlasů: 34