Buď já, nebo maso! 80 procent Čechů by dalo přednost řízku

Ultimátum není ten nejlepší nápad. Většina lidí by si vybrala řízek
 

Co kdyby se vegetarián rozhodl svému masožravému partnerovi dát ultimátum „já, nebo maso“? Jak by pochodil, to ukázaly výsledky průzkumu eDarling. Bohužel to nedopadlo pro vegetariány příliš povzbudivě.

Milostný vztah dvou lidí, kteří mají odlišné stravovací návyky, může být komplikovaný. Zvláště pokud je jeden z partnerů vegetarián a ten druhý si dopřává maso několikrát týdně, nebo dokonce denně. Žít společně znamená i společné snídaně, obědy nebo večeře. I když se to zdá jako malichernost, ve vztahu je společné jídlo důležité.

Průzkumu eDarling se zúčastnilo 1 904 lidí z Česka.

Co by se stalo, kdyby dal vegetarián svému partnerovi-masožravci na výběr „buď já, nebo maso“? Pravda je taková, že 81 procent Čechů by se raději s vegetariánem rozešlo, než aby se vzdali masa na talíři. Až 45 procent lidí se dále obává, že jim bude vegetarián chtít svoje stravovací návyky vnutit.

Takové domněnky jsou ale neoprávněné. Pouze 5 procent českých vegetariánů by se snažilo převést svého partnera na bezmasou stravu. Téměř tři čtvrtiny (72 procent) si totiž nemyslí, že je potřeba stravovací návyky partnera nějak měnit. Drtivá většina vegetariánů (96 procent) by neměla vůbec problém jít do vztahu s někým, kdo jí maso. Pro srovnání, 92 % lidí konzumujících maso by šlo do vztahu s vegetariánem.

Naopak, kdyby je o to partner-vegetarián taktně požádal, až polovina lidí (45 procent) uvedla, že by se masa kvůli partnerovi částečně zřekli. Z toho 36 procent z nich by přestali jíst maso před partnerem a 9 procent by dokonce přešlo na vegetariánství.

 

Proč je společné stolování tak důležité?

„Sedět naproti sobě u stolu a dívat se jeden druhému do očí je jistě důležitou součástí každého vztahu. Pokud páry úspěšně projdou touto zásadní zkoušku, jejich vztah má do budoucna větší šanci. Pro některé lidi jsou stravovací návyky hodně důležité a mají strach být s někým, kdo jejich stravovací návyky nesdílí. Vztahu proto jenom prospěje, když se oba partneři na výběru jídel shodnou,“ míní psycholožka seznamky eDarling Salama Marine.

 

Těžší pak může být samotný výběr jídel – až 42 procent vegetariánů by mělo ve smíšeném vztahu největší problém s vařením a výběrem jídel. Lidé konzumující maso to vidí podobně, 37 procent by také mělo problém s přípravou a výběrem jídla. Asi 19 procent lidí by se také necítilo příjemně, kdyby před partnerem-vegetariánem konzumovali maso.

Zdroj: eDarling.cz