Přímá demokracie nebo můžeme Senát rovnou zrušit! Koho zvolíte na Praze 11?

Martin Vacek plánuje po svém zvolení do Senátu jednoduše Senát zrušit. Souhlasíte s tím?
 

KOMENTÁŘ – Koho volit do toho Senátu za Prahu 11? Kandidátů je jako hub po dešti, ale rozhodnout se pro jediného se zdá skoro nemožné. Všichni slibují o sto šest, ale všichni víme, jak to po volbách vypadá. Přesto si moje sympatie nejvíce získali dva pánové, kteří kandidují za méně zprofanované strany – Ladislav Kos a Martin Vacek.

Podle nosa poznáš Kosa. Ladislav Kos, proč zrovna on?

Celkem sympaťák, který do Senátu kandiduje hned za několik stran v koalici. Jsou to strany Hnutí pro Prahu 11, Zelení, Piráti a KDU-ČSL. Právě Piráti prosazovali už dříve transparentnost finančních toků, stejně tak i Kos je pro maximální otevřenost a transparentnost na všech úrovních státní správy. Jeho výdaje už si můžete teď prohlédnout na jeho webu. Obecně pan Kos prosazuje svobodu projevu, průhledné toky financí a zamezení korupce.

Dalším důležitým bodem je to, že chce pravomoce přesunout na jednotlivé městské části Prahy. To má společné například s kandidujícím Vlastimilem Vilímcem. „Přesunutí pravomocí co nejblíže lidem je důležité, protože jen ti skutečně vědí, co městskou část trápí, protože v ní žijí,“ říká Kos. Takže se různé vyhlášky a nařízení neminou účinkem. Za další Kos podporuje zákony vedoucí k přímé demokracii, což je hlavně zákon o místním i celostátním referendu.

Pražský okruh jako věčné předvolební téma
Spousta kandidátů sází na téma dokončení Pražského okruhu, někteří se k němu raději nevyjadřovali. Kos není v tomto případě výjimkou, sám říká, že bude „maximálně podporovat dokončení Pražského okruhu a obchvatu Uhříněvsi, čímž dojde k zamezení průjezdu kamionů naším regionem.“ Kos je realistou, ale zároveň i milovníkem přírody – třeba výstavbu dálniční kapacitní křižovatky D1 poblíž Miličovského lesa odmítá.

Ach, ti migranti. Kos není proti uprchlíkům vyhraněný tak jako někteří další senátoři, kteří by Čechy nejraději vyzbrojili puškou. Prosazuje sice ochranu schengenských hranic a přísnější unijní migrační politiku, ale vůči samotným uprchlíkům je otevřený a vnímá je jako pronásledované osoby, ke kterým přistupuje demokraticky. Zároveň Kos prosazuje náboženskou svobodu.

Mohl by to rozseknout Martin Vacek? 
Dalším kandidátem, který si rozhodně zaslouží pozornost, je Martin Vacek, který vystřídal v minulosti různé volební strany. Dalo by se to ale chápat i tak, že zprofanované strany opustil a teď se snaží prosazovat opravdové zájmy lidí. Strana HOZK je všelidové hnutí Občanů za Kraje, poněkud vágní název ukrývá skutečné potřeby lidí účastnit se veřejného života, často jsou to lidé bez vysokoškolského vzdělání.

"Miliardáři, šlechtici, čerství absolventi škol, ani podobní pseudovůdci se neosvědčili," stojí na webu HOZK. Strana vyzývá ke vstupu obyčejných lidí do politiky, prosazuje přímé volby starostů a hejtmanů. "Vždy jsem chtěl podporovat nový a neotřelý politický styl, takzvanou politiku zespoda. Naskytla se mi příležitost takový systém sestavit a vést politické hnutí pro lidi s jasnými cíli. V roce 2014 jsem se stal členem a později předsedou Všelidového hnutí HOZK, které vzniklo osobní aktivitou s politikou nespokojených občanů," uvádí Vacek.

Ten také prosazuje velmi neotřelé přístupy. Po svém zvolení chce zrušit Senát, který vnímá jen jako pojistku parlamentní demokracie. „Senát bude nahrazen takzvaným Senátem hejtmanským, hejtmani jsou totiž řádně voleni, dostávají mzdu a zastupitelstva krajů mají dostatečný mandát, aby skrze ně jasně deklarovala své postoje a zájmy,“ říká Vacek. Je potřeba uvést, že Senát je momentálně financovaný z peněz obyčejných lidí a vyjde na několik milionů.