Havárie autobusu na Slánsku si vyžádala 30 zraněných cestujících. Nemocnice vyhlásila trauma plán

Převrácený autobus a 30 zraněných
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Autobus se srazil s autem u části obce Trpoměchy na Slánsku. Výsledkem nehody bylo 30 zraněných a dva lidé zaklínení v autě. Naštěstí šlo o cvičení.

Tragickou nehodu u obce Trpoměchy řešili hasiči, záchranáři i policie ve čtvrtek 6. října krátce po 11. hodině. Byl kvůli ní vyhlášen 3. stupeň poplachu.

"V autobusu na boku se nacházelo 30 zraněných osob, některé z nich byly zaklíněné. V osobním automobilu zůstali dva zranění, oba bez možnosti opustit vozidlo svépomocí," popsal dramatickou scénu tiskový mluvčí hasičů Jaroslav Gabriel.

Na místo bylo vysláno celkem 13 hasičských jednotek, zdravotnická záchranná služba a policie. "U zásahu spolupracovalo celkem 78 hasičů, záchranářů a policistů," popsal všechnu lidskou sílu, která zasahovala na místě Gabriel. Prvotním úkolem zúčastněných bylo provést průzkum a roztřídit zraněné. Hasiči prováděli vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Ostatní hasiči se podíleli na transportu osob na třídicí stanoviště a do sanitek. Současně probíhalo vyhledávání pohřešovaných osob pomocí termokamery.

Součástí cvičení bylo i zapojení nemocnice ve Slaném, jejíž traumatologický plán byl také prověřován. "Při cvičení jsme si zkusili dva způsoby třídění velkého počtu zraněných," popsal hlavní úspěchy akce Jaroslav Gabriel.