Nestydím se za to, že jsem Čech! Dobrovolníci zasadili památnou lípu, šplhali kvůli tomu na horu

Díky českým spolkům vzniklo nové putovní místo
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Buďme upřímní, naše pocity vlastenectví a národní hrdost zažívají v posledních letech silné otřesy. Dobrý pocit z toho, že jsme Češi, stále klesá, přitom má zásadní vliv nejen na vývoj českých tradic. Spolek Cesta Česka se proto rozhodl s podporou iniciativy Český Anděl zasadit historicky první Lípu Českého Anděla. Co to znamená? 

Když se řekne vlastenectví, hodně Čechů si to dnes vyloží špatně. Je pravda, že posedlost vlastním národem může být i zhoubná, například tak, že netolerujeme nic jiného mimo naše zvyklosti, naše tradice. To je samozřejmě špatně, tolerantní bychom měli být ke všem. Nicméně určitá hrdost na to, že jsme Češi, je na místě. 

Pomyslete třeba na to, jak máme šikovné doktory, vědce, učitele nebo třeba egyptology. I naše čeština je velmi složitý a těžký, ale zároveň krásný jazyk. Snahu podpořit právě pocity češství a české hrdosti má spolek Cesta Česka, který působí již od roku 2014. Co je jeho záměrem? Podílet se na obrození české společnosti, navrátit se k vlastním kořenům. 


Šplhali až na horu Blaník, aby posílili češství 
Aby posílili národní hrdost, vyšplhali se lidé ze spolku Cesta Česka na horu Blaník. I za podpory další vlastenecké iniciativy Český Anděl. Tady pak na úpatí hory Blaník společně zasadili lípu velkolistou, nebo také "Lípu Českého Anděla", protože jde o historicky první lípu zasazenou jako symbol české státnosti. 
Na hoře Blaník tak vzniklo nové odpočinkové místo, na kterém jsou kromě lípy a kamene umístěny dvě lavičky a informační cedule. "Naším záměrem bylo vytvořit místo, na kterém si návštěvníci Blaníku budou moci odpočinout před nebo po výstupu na horu a zároveň v klidu rozjímat ve stínu lípy o tom, jaký význam má pro ně Blaník nebo třeba jestli jsou hrdí na svou zemi a svůj národ a jaký k nim vlastně mají vztah," řekl k tomu Jindřich Chmelař, předseda spolku Cesta Česka.

 
"Hora Blaník patří, spolu s horou Říp, k nejdůležitějším místům, které se váží k naší historii a mytologii. Dnes již asi nikdo neočekává slavný výjezd blanických rytířů z nitra hory, přesto zůstává hora Blaník stále kouzelným místem, jehož návštěva dokáže zahnat beznaděj a chmury a dodat novou sílu a radost,“ dodává Chmelař. Polovina účastníků zasazení lípy byly i děti, kterým se obzvláště líbilo symbolické vhození hlíny lopatkou pod lípu.