Choďte volit, nebo potom nebrečte, že to špatně dopadlo!

Může to narušit volby?
 

Práce člena volební komise je pro někoho záslužná služba státu, pro jiného možnost, jak si vydělat nějakou tu stovku navíc. Já o tom píšu reportáž.

Už jste někdy vykonávali funkci člena volební komise? Co vás k tomu vedlo? Já si to kdysi zkusila v době, kdy jsem byla bez peněz a potřebovala přivýdělek. Znáte to, těžký život studentů. Tentokrát mne k účasti v komisi vedlo vědomí, že by to nebyla špatná reportáž - omyl. Příliš mnoho voličů o volby totiž zájem nemá. Podle dosavadní zkušenosti k nim chodí spíše lidé ve středním a starším věku, a i těch přijde málo.

Kandidáti na hejtmana většinou odvolili již v pátek. Jak to vypadalo? Kandidáti volí, koho asi?

Jak se stanete členem volební komise?
Půjdete na stránky některé strany, která vás zajímá nebo je vám blízká. Tam si najdete potřebné informace.

A jak já jsem se poprvé dostala do volební komise?
Hledala jsem brigádu a Piráti tenkrát nabízeli účast ve volební komisi. Je to trochu zvláštní forma brigád. Ostatně za dva dny času dostanete 1 500 korun. Pokud se současně konají další volby, pak 1 900, pokud jsou takové volby dvoukolové, vyšplhá se vaše odměna na 2 100 korun.

Registrujete se jednoduše přes internet a často si dokonce můžete vybrat místo i konkrétní komisi. Takže můžete do volební místnosti, která je vám nejblíže.

Po pár dnech či týdnech se vám ozvou z příslušného místa, aby vás pozvali na ustanovující schůzi. Dostanete volební zákon, abyste se patřičně poučili, a vylosujete si předsedu komise. Ten má i lepší odměnu. Dále se volí místopředseda a zapisovatel. To nejdůležitější je voličský průkaz. Ten nesmíte ztratit kvůli případné kontrole. No, a pak hurá k volbám.

Volby jsou obvykle v pátek a v sobotu. V pátek se volí do 22 hodin, v sobotu potom do 14 hodin. Tohle si odsedíte a ještě dostanete stravenku nebo jídlo.  Ale něco vám zajistit musí. Ve volební místnosti si všichni členové rozdělí seznam voličů. Když volič přijde, předloží občanský průkaz a vy si jej najdete v seznamu. Kontrolujete datum narození a platnost občanky. Kdyby byla propadlá, volič má smůlu a měl by si jít pro pas nebo by si musel nechat vyrobit speciální průkazku platnou pouze pro volby.

Většinou je účast ve volební komisi otrava. Voličů moc nechodí a pokud se s ostatními členy komise neznáte, tak si většinou ani moc nepopovídáte. Na druhou stranu se za ty dva dny třeba stihnete poznat a potom, podobně jako já, máte nová témata pro váš zpravodajský web. A nebo se alespoň dozvíte něco nového. Každopádně je to pořád jednoduchá forma přivýdělku.