Voliči rozhodli, ale kdo bude skutečně vládnout? Začínají jednání o koalici

Kdo bude hejtmanem? Jeden z nich, nebo někdo třetí?
 

Zastupitelstvo Středočeského kraje se po volbách výrazně změní. Kdo bude v kraji vládnout, teď záleží na šikovnosti vyjednavačů jednotlivých stran. Jednání začnou pravděpodobně už v neděli.
 

Tak a je rozhodnuto, chtělo by se říct. Voliči rozdali hlasy a rozhodli o tom, že ve Středočeském zastupitelstvu, které má 65 členů, obsadí 16 křesel hnutí ANO 2011, 15 křesel pak patří Starostům a nezávislým, 11 připadlo doposud vládnoucí ČSSD, ODS se raduje ze zisku 10 křesel. Oproti minulým volbám si pohoršili komunisté, kteří nově budou mít jen 8 zastupitelů. Ze svého výsledku jistě není nadšená ani TOP 09, které patří 5 křesel. 
 

Jaroslava Jermanová může slavit

Jenomže vítěz voleb ještě nemusí ve skutečnosti vládnout, příkladů z historie máme plno. Záleží na schopnostech jednotlivých vyjednavačů a společných programových bodech. Velkou roli určitě bude hrát i touha po moci, ega jednotlivých politiků a osobní sympatie či antipatie. Voliči to řekli jasně - současnou vládu kraje už nechtějí, socialisté i komunisté oslabili.

Vítězové a poražení
To, že hnutí ANO 2011 ovládlo volby ve Středočeském kraji, není žádným překvapením pro nikoho, kdo sledoval předvolební průzkumy. Všechny jim totiž vítězství předpovídaly, i když se rozcházely v počtu mandátů, které strana získá. Hnutí sebralo hlasy nejen pravicovým stranám, ale také levicovým. Výsledky ostatních stran jsou však překvapením - pro někoho milé, pro jiné spíš nepříjemné.

Nemilé překvapení čekalo na hejtmana Miloše Peteru. Zatímco před čtyřmi lety byla jeho strana vítězem a společně s komunisty mohla ustavit krajskou vládu, letos obsadila až třetí příčku. Významně ztratila co do počtu procent, tak hlavně i do počtu křesel, které v krajském zastupitelstvu obsadí. A je také možné, že v nové vládě nebude. Několik stran už nesměle prohlásilo, že by se vedení kraje mělo změnit. Otázkou zůstává, co udělá vítězné hnutí ANO a koho si vybere jako hlavního partnera k vyjednávání o koalici. A jak všichni víme, parlamentní spolupráce ČSSD a ANO sice často hlasitě zaskřípe, doposud ale funguje.

 

Zdeněk Štefek čeká na výsledky

Významně oslabili i komunisté. Zatímco před čtyřmi lety překročili hranici 20 procent hlasů, letos dosáhli na polovinu. Skončili na čtvrtém místě a není zcela pravděpodobné, že by se podíleli na vládě v kraji. Ano, určité varianty složení vládní koalice existují, ale například Starostové a nezávislí, kteří skončili druzí, s nimi rozhodně vyjednávat nebudou. Na tiskové konferenci Petr Gazdík a Vít Rakušan shodně řekli, že voliči ve Středočeském kraji svou volbou deklarovali, že chtějí ve vedení kraje změnu.

Neočekávaný úspěch

Jednička STANu ve Středočeském kraji má zatím důvod k úsměvu

Právě Vít Rakušan se z výsledků voleb jistě raduje. V minulých volbách strana kandidovala společně s TOP 09, kdy získali necelých 12 procent hlasů. Nyní Starostové a nezávislí kandidovali sami a překročili hranici 18 procent hlasů. To je dostalo na druhé místo ve Středočeském kraji a lze očekávat, že strana se pustí s touto silnou pozicí do vyjednávání.

Pro stranu je jistě partnerem ODS. Také občanští demokraté se radují. Oproti minulým krajským volbám strana sice procenta ztratila, ale v posledních letech na tom byla mnohem hůř, když se na

Martin Kupka a Středočeši

celostátní úrovni potácela pod deseti procenty. To se podle Petra Fialy změnilo a strana zaujala pevné místo na pravici. Ve všech krajích strana získala 9 a více procent hlasů, světlou výjimkou je právě úspěch strany ve Středočeském kraji, kde občanští demokraté pod vedením Martina Kupky získali 13 procent hlasů. Podle něj se nyní rozeběhnou koaliční jednání. "Voliči dali jasně najevo, že si ve středních Čechách nepřejí koalici sociálních demokratů a komunistů. To je z výsledků voleb jasně čitelné a my bychom se rádi podíleli na koalici, která znovu dokáže rozproudit krev v žilách Středočechů,“ tvrdí Kupka.

Extremisté výraznější úspěch nezaznamenali
Pro voliče ve Středočeském kraji je poměrně dobrou zprávou, že se do zastupitelstva kraje nedostala téměř žádná z extremistických stran. A že jich v kraji kandidovalo celkem dost - republikáni, Dělnická strana, hnutí Ne ilegální migraci, Národní demokracie a Úsvit s Blokem proti islamizaci. Všechny strany měly velmi podobný program založený na potírání nelegální migrace a islámu obecně.

Krušnou chvilku si během voleb zažila středočeská koalice SPDSPO. Dlouho to vypadalo, že strana získá 3 mandáty a bude se podílet na krajské vládě. Když však bylo sečteno 100 procent hlasů, ukázalo se, že v tomto kraji strana na zastupitelstvo nedosáhne.