Splynutí kladenských škol: Vraťte nám ředitelku, volají nespokojení rodiče

Základní škola ve Vašatově ulici v Kladně
 

Nestává se často, aby se rodiče postavili za vedení školy. Spíš je to většinou naopak, když žádají odvolání ředitelů, protože mají pocit, že jejich potomkům ubližují a zasedli si na ně. Tentokrát však platí první varianta. Důvodem je sloučení školy ve Vašatově ulici v Kladně s Mateřskou školou v Plzeňské. 

Když se rozhodlo o sloučení škol ve Vašatově a Plzeňské, radní nejspíš netušili, jaké emoce tím vyvolají. Rodiče mají pocit, že je to podpásovka. Hlavním kamenem úrazu je fakt, že na ředitele nově vzniklého ústavu bylo vypsáno výběrové řízení přesto, že ředitelka Vladimíra Hamousová se těší všeobecné důvěře a oblibě.

Na magistrátu své rozhodnutí odůvodňují tím, že dnes již bývalá ředitelka mateřské školy odešla do důchodu a zároveň poklesl zájem o zápis na "základku". Splynutí škol prý také může znamenat větší možnost k získání dotací z EU. "Z pohledu žáků se absolutně nic nemění. Výběr nového ředitele přitom znamená předpoklad, že se zlepší kvalita výuky," tvrdí mluvčí kladenského magistrátu Lenka Růžková s tím, že oblíbená ředitelka se samozřejmě může do řízení přihlásit. 

Podle informací z jejího blízkého okolí tak opravdu udělala, i když původně uvažovala spíš opačným směrem. Přesvědčit ji měla až velká podpora ze strany rodičů. Ti se o kroku vedení města dozvěděli až před několika dny přesto, že rozhodnutí padlo už v červnu. Právem se tak cítí poněkud podvedeni nebo přinejmenším odsunuti na druhou kolej. 

Vadí jim, že magistrát neudělal tak zvané sloučení, což by znamenalo pokračování ředitelky ZŠ Vašatova bez nutnosti vypisovat výběrové řízení. "Škola má lepší pověst, stoupající oblibu a estetický vzhled vnitřních prostor budovy. Přejeme si, aby naše ředitelka dále setrvala ve své funkci," má jasno Susan Stržanovská, matka jednoho z žáků, která stojí za podpisovou akcí na podporu ředitelky Hamousové. 

Podpisů na nótě, které bude zaslána na ministerstvo školství, přibývá každým dnem. Někteří rodiče tvrdí, že za vším stojí osobní zájmy Ladislava Pavlíka, který na magistrátu zastává funkci vedoucího oddělení právních subjektů, kultury, tiskových a právních agend. Vedení kladenského magistrátu to však jednoznačně odmítá. 

Všechno se bude dělat znova

Je tu však ještě další problém. Kvůli tomu, že došlo ke splynutí a ne ke sloučení, bude třeba všechny stávající smlouvy znovu uzavírat. "Ovlivní to chod školy a jde o kontraproduktivní krok. Škola má koncepci, kterou dodržuje, zájmové programy, stávající ředitelka funkci manažersky splnila," nechápe Pavlína Drechselová, která je ve školské radě za učitelský sbor. 

Na rozhodnutí magistrátu už se však zřejmě nic nezmění. Jedinou možností by byl nejspíš jen zásah "shora", tedy z ministerstva. Pokud se nic nestane, výběrové řízení na šéfa či šéfku nového subjektu proběhne podle plánu a nový ředitel bude jmenován nejpozději do konce října.