Král je mrtev, ať žije král! Středočeský kraj má nové vedení, hejtmankou bude Jermanová

Jaroslava Jermanová
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Už se zdálo, že povolební jednání o vládě ve Středočeském kraji sklouznou do křečí a to, co se zdálo na začátku jasné, bude smeteno ze stolu. Hnutí ANO, respektive Jaroslava Jermanová, si však prosadila svou. Možná i nejvyššímu vedení navzdory se nakonec přeci jen stala hejtmankou. 

Bylo to chvílemi jako na houpačce. Zatímco v neděli a v pondělí se zdálo, že dohodě ANO, STAN a TOP 09 nic nestojí v cestě, úterý přeci jen přineslo nějaké ty mráčky. Oficiálně se objevil čtvrtý hráč v podobě ODS přesto, že se původně tři subjekty dohodly, že si ponechají na jednání exkluzivitu. Jermanová to ale porušila.

Také se začalo spekulovat o tom, že boss vítězného hnutí Andrej Babiš nabídl post hejtmana druhým v pořadí, tedy Starostům a nezávislým. To mělo pořádně rozlítit Jermanovou, která si prý na svém šéfovi vydupala k dalším jednáním volnou ruku. A to se ukázalo jako dobrá volba. Tedy v případě, že Babiš chce kraji opravdu vládnout a nebojí se, že to jeho politicky nezkušené ovečky pokazí tak, jak se to stalo na některých radnicích. 

Jermanová tak dala opět jasně najevo, že její ambice jsou vysoké a nespokojí se jen tak s něčím. Roste snad Babišovi vnitrostranický sok, který se mu i v budoucnu nebude bát vzepřít a dělat věci na vlastní pěst? V každém případě, pokud byla symbolická válečná sekyra vykopána, teď už je zase hluboko v zemi.

Jedna z nejpůvabnějších političek získala křeslo, po kterém toužila, a pokud se nestane nic mimořádného, bude kraji vládnout následující čtyři roky. "Ano, uzavřeli jsme koaliční smlouvu o spolupráci se STAN, ODS a s některými zvolenými zastupiteli za TOP 09. V tuto chvíli je koaliční smlouva podepsaná," potvrdila Jermanová a dodala, že coby hejtmanka rezignuje na funkci místopředsedkyně Sněmovny.

Ani další hráči, se kterými ANO podle všeho vytvoří koalici, však nepatří mezi pouhé pozorovatele. Vít Rakušan (STAN) i Martin Kupka (ODS) byli před volbami hodně slyšet a na současném vedení nenechali nit suchou. Budou tedy muset dokázat, že to nebyly jen řečičky a lákání voličů na medový koláč. 

Právě Rakušan si pochvaloval, že jeho strana získala v radě křeslo pro regionální rozvoj. "Moc jsme ho od začátku chtěli. Snížili jsme počet orgánů kraje a od začátku dáváme jasně najevo, že snižování byrokracie je věc, kterou myslíme opravdu vážně." Naoapk šéfem kontrolního výboru by měl získat někdo z opozice, tedy z ČSSD nebo KSČM. 

Ze hry naopak vypadl Petr Tiso (TOP 09), protože se nedokázal smířit s tím, že hejtmankou bude Jermanová, a jedná se i s ODS. "Pokud se však budou projednávat body, které se shodují s naším programem, podpoříme je," potvrdil Tiso, že neplánuje žádné házení klacků pod nohy nové koalici. Odchází tedy do opozice stejně jako dvojka na kandidátce Jan Jakob.

Pro TOP 09 to však má jeden háček. Tři ze zvolených zastupitelů se rozhodli pokračovat v jednáních přesto, že neměli mandát strany. Kontrétně Daniel Marek, Milan Schweigstill a Michaela Vojtová. "Ve Středočeském kraji není vláda za účasti TOP 09. V koalici jsou přeběhlíci, kteří se brzy se stranou rozloučí. Velice mě mrzí, že zradili své voliče i kolegy," potvdila Helena Langšádlova, předsedkyně středočeské organizace s tím, že návrh na jejich odvolání podá zřejmě ve čtvrtek. 

Dobrou zprávou je, že jestli někdo volal po změně ve vedení kraje, má ji. Potěší jistě také fakt, že všechny spojené subjekty mají jako jednu z hlavních priorit dopravu. Rozkopané krajské komunikace, nedodělané silnice a okruhy a další jsou možná největším problémem, kde Středočechy tlačí bota.

Ale až čas ukáže, jak si s tím noví "vládci" poradí. Král je mrtev, ať žije král. Na oslavy ale rozhodně není čas. Sílu na změny nová koalice mít bude. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má 44 hlasů. ANO bude mít v krajské radě čtyři zástupce včetně hejtmana, STAN také čtyři, ODS dva a TOP 09 jednoho.