Počty provedených transplantací raketově rostou. IKEM otevírá nové operační sály

Takhle to vypadalo v IKEMU v létě
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Zájemců o nové orgány za poslední léta dramaticky přibylo. Pro lidi je to možnost žít s novým orgánem. To ale vyžaduje navýšení kapacity. IKEM (Institut Klinické a Experimentální Medicíny) proto celé tři měsíce rekonstruoval nové prostory na Praze 4. Díky tomu nyní má dva nové operační sály, nové laboratoře pro léčbu komplikací diabetu, ale také nová dospávací lůžka pro pacienty. Stálo to 85 milionů, IKEM si to zaplatil sám.

Dnes 12. října proběhlo slavnostní otevření nových prostor gigantického Institutu IKEM. Díky rozsáhlé rekonstrukci se navýšila kapacita pro pacienty, možnost provádění více transplantací než doposud. Navýšila se kapacita také pro zaměstnance, pro které bylo vybudováno další zázemí. Podle ředitele IKEMu MUDr. Aleše Hermana už to bylo opravdu potřeba.

„To, že současná kapacita a prostory nedostačují, jsme věděli už několik let. Pohybovali jsme se na hranici možností, chirurgové se svými týmy pracovali ve dne v noci, jen aby mohli zachraňovat životy pacientům. Proto už loni padlo rozhodnutí přestěhovat ambulanci závodní lékařky a vybudovat vedle stávajícího sálu ještě jeden nový sál. A také laboratoře, kde se odborníci IKEMu budou zaměřovat na léčbu komplikací diabetu – transplantace Langerhansových ostrůvků a buněčnou terapii,“ popisuje ředitel IKEMu MUDr. Aleš Herman.

Celá rekonstrukce musela proběhnout „za chodu“ institutu, nemohlo být žádné přerušení práce lékařů. Proto přípravy trvaly téměř jeden rok. Samotná rekonstrukce pak trvala už jen tři měsíce. „Jsem rád, že se to stihlo v rekordně krátkém čase, už za necelých 14 dní budeme moci na operačních sálech operovat první pacienty,“ dodává ředitel.

Počet transplantací v posledních letech raketově stoupl

Potřeba navýšení nových kapacit přímo úměrně souvisí se zvyšující se poptávkou po transplantaci orgánů. V posledních letech jich neustále přibývá, třeba transplantaci srdce podstoupilo za posledních deset let 437 Čechů. Běžné jsou i transplantace ledvin, jater nebo slinivky břišní – zkrátka z kdysi raritních výkonů se stal standard. Například jen za loňský rok provedli v IKEMu 137 transplantací jater, před pěti lety to bylo o polovinu méně.

Vedle stále přibývajících pacientů, kteří potřebují „vyměnit“ orgán, přibyl ještě program párových výměn ledvin, kdy čeští odborníci zahájili spolupráci se specializovaným centrem ve Vídni – díky tomu je pro české pacienty o něco snazší najít vhodného dárce ledviny. To všechno ale pochopitelně vyžaduje větší prostory.

Nová technologie na sálech řadí IKEM ke špičce v české transplantologii

Operace jsou neuvěřitelně náročné pro zaměstnance, i pro ně bylo zřízeno vedle operačních sálů nové zázemí. Mimo to jsou zde i nové dospávací pokoje pro pacienty, kteří zde budou čekat před a po operaci. „Operační sály usnadní práci i zaměstnancům, mají teď mnohem více možností. Mohou upravit teplotu na operačním sále, intenzitu a barvu světla. Pomohou chirurgovi lépe kontrolovat na monitorech místo operace. K tomu jim bude sloužit videomanagement, který budou moci jednoduše ovládat z tabletu,“ říká k tomu přednosta Transplantcentra IKEM MUDr. Pavel Trunečka.

Samotné operační sály využívají nové technologie. „Je tam nový mobilní rentgen, aspirátor a nové operační stoly, které jsou mnohem lépe polohovatelné a mají výměnnou desku, což pacientům zajistí větší pohodlí při přemístění na lůžko,“ popisuje přednosta.

Rekonstrukce vyšla na 85 milionů. IKEM si to zaplatil sám

Jen 50 milionů stála samotná stavba, 4,5 milionu stálo elektrické a síťové propojení všech přístrojů a monitorů přes videomanagement. Na zbylých 30 milionů vyšlo veškeré vnitřní vybavení, jako jsou přístroje, operační stoly, mikroskopy, vybavení laboratoří. Celou částku si IKEM uhradil sám, podobně jako rekonstrukce operačního sálu Kliniky kardiochirurgie, která institut vyšla na 10,5 milionu.

Ministr zdravotnictví MUDr. Svatopluk Němeček k tomu uvedl, že dlouhodobě podporuje transplantační programy a na finanční prostředky pro transplantace bude pamatováno v úhradové vyhlášce na příští rok.