Kdo bude senátorem Prahy 11? Zákaz kamionů je líbivé téma, říká Kos. A Válková raději nereaguje

Komu z nich dáte svůj hlas ve druhém kole?
 

Vybrat si jediného senátora není vůbec lehké, na Praze 11 postoupili do druhého kola “soupeři” Helena Válková a Ladislav Kos. Se kterým z nich více sympatizujete a koho byste raději jako budoucího senátora? Než půjdete svého favorita podpořit hlasem, ujistěte se, že ho opravdu dobře znáte.

Jak to v Česku tradičně bývá, volby do Senátu nejsou pro většinu lidí tak atraktivní jako třeba volby do obecních zastupitelstev. I proto byla volební účast v prvním kole senátních voleb v Praze 11 pouze 29,56 procent. V prvním kole senátních voleb získala nejvíce hlasů profesorka JUDr. Helena Válková (strana ANO), počet hlasů byl celkem 5 423. Druhý se umístil Ing. Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11, Zelení, Piráti a KDU-ČSL), celkem od voličů získal 4 702 hlasů.

Máme tady duel dvou senátorů. Ptáme se, jak to bude s kamiony?
Helena Válková prosazuje například Prahu bez kamionů. Jakým způsobem toho chce dosáhnout? Dokončením obchvatu kolem Prahy, v Praze 11 jde konkrétně o stavbu 511. Paní Válková v DVTV uvedla, že v tomto podniká konkrétní kroky. To Ladislav Kos popírá. “Pokud někdo říká, že udělá kroky pro to, aby byl obchvat co nejrychleji dokončen, tak si vymýšlí. V současné době téměř nikdo žádné kroky pro to, aby byl obchvat 511 dokončený, nedělá,” říká Ladislav Kos.

"Těžko ještě politik nějaký krok udělat může, protože Ministerstvo životního prostředí zadalo studii na posouzení vlivu na životní prostředí, které se teď zpracovává. Až se zpracuje (termín je únor 2017), bude vydané stanovisko, ve kterém se projekt buď schválí, nebo se schválí s připomínkami. To znamená, že se budou muset udělat protihluková opatření a další kroky. Pak nastane územní řízení. Tohle všechno jsou administrativní kroky, do kterých žádný politik nemůže z principu zasahovat," dodává Kos.

Podle Kosa je hra s úsekem 511 čistě politická, vnímá to jako útok proti Hnutí pro Prahu 11. "Kandidát Petr Sýkora vyháněl kamiony z Prahy a postavil si na vybudování tohoto úseku volební kampaň. Postupně tomu všichni uvěřili, a protože jsme se jako Hnutí pro Prahu 11 nevyjádřili, že podporujeme urychlenou dostavbu, byli jsme postupně vytlačeni,” vysvětluje Kos. "Je to zkrátka líbivé téma, je hezké moci říct – já budu ta, která zařídí, že přes Prahu 11 nepojedou kamiony, ale je to chlubení se něčím, k čemu paní Válková nepřispěla a od dnešního dne do budoucna ničím přispět nemůže."

Může být politik opravdu nestranný?
Jak Helena Válková, tak Ladislav Kos uvedli, že budou nestrannými, nezávislými politiky. Je vůbec taková nezávislost možná? Válková se již dříve vyjádřila, že nesouhlasí s postupem, který zvolily vládní špičky ANO v řešení vládní krize. Tvrdí, že bude nezávislá v rozhodování bez ohledu na politickou stranu. Podobně to prezentuje Ladislav Kos. "S politickými stranami budeme mít pravidelné konzultace, na nich vždy projednáme jednotlivé body. Pokud by měla některá politická strana zásadní názory, prezentovala by je mně. Ovšem výhradní slovo k tomu, jak hlasovat, budu mít vždy já. Věřím, že to takto bude fungovat," dodává Kos.

Ladislavu Kosovi se na volební kampaň složila celá koalice, za kterou kandidoval - tedy Hnutí pro Prahu 11, Zelení, Piráti a KDU-ČSL. Nejvíc peněz na kampaň mu pak poskytla Strana zelených. Některé voliče by proto mohlo napadnout, zda nebudou mít zelení na rozhodování Kosa dominantní vliv, přestože se v některých názorech rozcházejí. "Není ale tajemstvím, že některé moje názory jsou odlišné od programu Zelených. Například v právech homosexuálních párů a v názorech na uprchlíky. Strana Zelených v tomto má hodně otevřený názor, přesto jsem si dovolil do volební kalkulačky uvést názor svůj, a nezřekli se mě," říká Kos.

Chvilka pro klepy. Co si myslí potenciální senátoři o tom druhém?
Helena Válková několikrát napadla Kosa ve volební diskuzi v DVTV, kde ho obvinila z neodbornosti a neznalosti práce senátora. Poukazovala při tom na svoje kontakty z Poslanecké sněmovny. Ani Ladislav Kos o ní nesmýšlí příliš pozitivně. "Nepřekvapila mě tím, že se chová jako vysokoškolská profesorka a politik v parlamentu, to znamená, že na otázky odpovídá naučenými frázemi, ve kterých shrne úplně všechno, co chce říct, včetně svého programu, i když se jí člověk ptá na něco jiného. Velice nepříjemně mne překvapilo, že byla před listopadem členkou KSČ, ale to už dnes nehraje roli, natožpak v ANO, které chce dělat na krajské úrovni koalici s komunisty," dodává Kos.

Komunikace s Helenou Válkovou a se stranou ANO
Je zajímavostí, že Helena Válková neodpověděla ani na jednu z otázek, které jsme jí poslali mailem. Otázky se týkaly například kamionů, nebo také jejího vyjádření, že jsou v Senátu méně zastoupené ženy a zkušenější lidé. Helena Válková ani žádný jiný člen ANO nemá na oficiálních stránkách politické strany telefonní kontakt, pouze maily. Za celou dobu trvání voleb nezvedla tisková mluvčí politické strany ANO po četných pokusech telefon, stejný scénář se opakoval u telefonu sídla společnosti. Helena Válková proto neměla více prostoru v tomto duelu.