Zahoďte předsudky. Popíšeme vám, jak probíhá testování na HIV

Kondomy jsou naprostým základem, jak chránit své zdraví
 

Strašidlo jménem HIV není výmysl lékařů, aby strašili lidi na ulicích. Koneckonců HIV je virus, který se přenáší pohlavním nebo orálním stykem. Výjimečně ale i líbáním. Už jste se také byli otestovat na HIV? Zahoďte předsudky - necháme se otestovat s vámi. Přečtěte si, jak testování na HIV probíhá od začátku do konce. 

I přestože bylo testování na HIV spojeno s únorovou osvětovou akcí, spousta lidí má určité předsudky. Skoro to vypadá, že testovat se na virus HIV chodí "profesionálky" nebo lidé ze sexuální branže. Jenomže ti jsou paradoxně mnohem zodpovědnější než většina z nás. Ruku na srdce, nechali jste se s každým novým partnerem otestovat přesně tři měsíce po vašem prvním styku na HIV? 

Právě mezi běžnými lidmi je na vině důvěra, neznalost anebo zkrátka určitá nezodpovědnost. Je trochu divné přijít za svým milým nebo milou a říci: "Lásko, úžasně nám to klape a velmi ti důvěřuji. Ale mohl by ses jít před naším ´poprvé´ otestovat na virus HIV"? Na většinu lidí to zapůsobí tak, že se raději uzavřou do sebe a kamarádovi pošeptají něco ve smyslu, že je ta jejich přítelkyně divná, když je posílá na testy. Mělo by se to šeptat naopak - to ten, který se vyhýbá zodpovědnosti, je divný.

Víte, že... Každý třetí Čech je nevěrný svému partnerovi, na HIV testy přitom zajde jeden z deseti. Infikovaných každoročně přibývá. Farmaceutická společnost spustila v únoru osvětovou kampaň.

Důvodů pro testování je tedy celá řada. Možná nemáte ještě jasno v tom, jak se HIV může přenášet. Obecně lze říci, že pokud máte kdekoliv na těle a sliznici krvácející ranku (a protějšek také), je tady riziko přenosu. To samé ale platí o nechráněném pohlavním styku, HIV virus je totiž přítomný i ve spermatu. Měli byste každopádně znát desatero bezpečného sexu, dozvíte se, jak se chránit. 

 

A teď už se pustíme do samotného testování

  1. Otestovat se na virus HIV můžete bezplatně ve kterémkoli HIV centru v Praze nebo ve Středočeském kraji. Můžete se však nechat otestovat na žádost ve kterékoli nemocnici, není nutné chodit do specializovaného centra. Já jsem se však byla otestovat v Domě světla v Praze 8 - Karlín, což je jedno z testovacích míst České společnosti AIDS. Testy se zde provádí včetně poradenství (před testem i po testu) a jsou hrazeny z dotací, darů a sponzorských příspěvků.
  2. Jak probíhá samotné vyšetření? V nemocnicích se může postup nepatrně lišit. V Domě světla napřed vyplníte základní údaje o sobě, jako je jméno, rodné číslo apod. Údaje nejsou nikomu dalšímu poskytovány. Pak dostanete papírek s číslem, které bude do budoucna sloužit pro vaše další návštěvy. Pak už následuje osobní pohovor. Na ten se psychicky připravte, je intimního rázu. Pracovník centra se vás zeptá, kolik jste měli za život partnerů, zda muže, ženy, kolik jich bylo a které praktiky jste s nimi prováděli - vaginální sex, orální sex (a kdo komu), anální sex. Ano, takto dopodrobna se vás na to zeptají. 
  3. Základem je zde nestydět se, údaje slouží pro to, aby si pracovník udělal přehled, kolik rizikových styků jste dosud měli. Když poskytnete všechny požadované údaje, tak jste poučeni o tom, kolik z vašich sexuálních dobrodružství bylo rizikových a proč. Můžete se tady zeptat na cokoliv, co vás ohledně přenosu HIV zajímá. Jelikož je inkubační doba pro HIV virus cca tři měsíce, nemá smysl chodit se testovat ihned po rizikovém styku. Jestliže ve vztahu nepoužíváte kondom, pravděpodobně i vy budete poučeni, že záletníků přibývá, jak ukázal letošní únorový průzkum. 
  4. Po podrobném poradenství, kde byste se měli dozvědět všechno, co potřebujete vědět a co vás zajímá, už následuje samotné testování. To probíhá klasicky odběrem krve ze žíly, pomocí vašeho čísla, které mějte neustále u sebe (nejlépe v peněžence), se lahvička s krví označí. To je celé. Na cestu dostanete kondom a - v mém případě - letáček pro nadcházející divadelní představení, kde účinkují HIV pozitivní herci. 

 

Výsledky vyšetření = otázka pravdy

Pokud jde o Dům světla, výsledky se zde sdělují za týden na stejném místě, kde jste se nechali testovat. A to pouze osobně. Když je výsledek pozitivní, pracovníci umí reagovat a poskytnout první psychickou pomoc a informace, co a jak s další léčbou. HIV se dá účinnou léčbou brzdit. Nezapomínejte, že nemoci nechodí po horách, ale po lidech a HIV pozitivní lidé kdysi také nezávazně flirtovali a pravděpodobně si možnost nákazy vůbec nepřipouštěli. HIV není doménou homosexálů a drogově závislých.